Son haberler, Rusya ‘nın itibari para birimi olan rublenin dünya çapında en iyi performans gösteren para birimi olduğunu detaylandırdı. Makaleler, Amerikan ekonomistlerinin bu eğilim karşısında şaşkına döndüğünü açıkladı. Pazartesi günü, Rus rublesi dolar başına 55.47’ye yükseldi ve bu 2015’ten bu yana en yüksek artış oldu. Birçoğu rublenin döviz kurunu reddetse de, Atlantik Konseyi’nin Jeoekonomi Merkezi müdür yardımcısı Charles Lichfield, “İhmal etmeyin” başlıklı bir başyazı yayınladı.
Rusya’ya yönelik mali yaptırımlar, görünüşe göre kıtalararası ülkeyi son birkaç ayda Batı medyasının gösterdiği kadar etkilemiyor. Pazartesi günü, Rus rublesi ABD doları karşısında yüksek bir fiyata çıktı ve bu 2015’ten bu yana en yüksek artış oldu. Bir Youtuber, ruble güçlü görünse de, gücün çoğunun manipülasyonla desteklendiğini iddia ediyor.
Youtuber Jake Broe 146.000 abonesine “Rus ekonomisi şu anda batıyor, enflasyon yüksek, işsizlik artıyor, ücretler düşüyor, Rus ekonomisinin GSYİH’si çöküyor” dedi. Bununla birlikte, Broe’nun argümanları, Amerikan ekonomisi bir resesyona doğru gidiyor gibi göründüğü , enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesi olduğu, ABD’deki işsizlik başvurularının üretkenlik düştükçe arttığı ve ABD ekonomisinin GSYİH’sı küçüldüğü için Amerika Birleşik Devletleri hakkında da söylenebilir.
Broe, Rus hükümetinin ve merkez bankasının işleri manipüle ettiğini ve bunun da rublenin güçlü görünmesini sağladığını söylüyor. Yine de, tartışmalı bir şekilde, ABD’li politikacılar ve Federal Rezerv , manipülasyon ve güvenilmez bilgileri yaymakla da suçlanabilir . Broe’nun önyargılı konuşma noktalarından yararlanmayan diğer raporlar, Rusya’ya yönelik yaptırımların sefil bir şekilde başarısız olduğunu gösteriyor. Rus petrol boykotunun işe yaramadığını ve “Putin, şimdi daha yüksek bir fiyat noktasında daha fazla petrol satarken son gülen kişi” diyor.
Ek olarak, ülke hükümet harcamalarına ilişkin aylık rakamların artık açıklanmayacağını açıkladığı için Rusya mali ilişkilerini belirsiz tutuyor . Rusya Maliye Bakanlığı basına, ülkenin “ek yaptırım uygulama riskini en aza indirmesi” gerektiğini söyledi. İki hafta önce çok sayıda ülkenin Batı’nın yaptırımlarına uymadığını ve Rusya Federasyonu’ndan petrol satın aldığı bildirildi. Örneğin, Hindistan’ın Rusya’dan petrol aldığı ve petrol rafine edildikten sonra ülkenin kar için Avrupa’ya sattığı bildiriliyor.
Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.