2018 yılında mesajlaşma platformu Telegram, Telegram Açık Ağı olarak adlandırılan katman-1 blok zinciri için bir teknik inceleme yayınladı.
Projenin ‘Gram’ adı verilen para birimi, işlem ücretlerini ödemek, ödemeleri gerçekleştirmek ve ağdaki işlemleri doğrulamak için tasarlandı.
Lansman manşetlere çıktı. Token satışından göz kamaştırıcı 1,7 milyar dolar topladıktan sonra 2018’de rekor kırdı. Bu, 4 milyar dolar toplayan EOS’un ardından tarihteki en büyük ikinci ICO’ydu. Ancak iki yıl sonra Telegram projeden vazgeçti. Ne oldu?
Nikolai ve Pavel Durov kardeşler tarafından tasarlanan proje, Bitcoin gibi projelerde bulunan bazı ölçeklendirme sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak için parçalamayı kullanan bir hisse senedi kanıtı protokolüdür.
Çağdaşları gibi TON da merkezi olmayan hizmetlerden oluşan bir paket oluşturmaya çalışıyordu. Merkezi olmayan depolama, alan adı sistemi, gizlilik ağı, anında ödemeler ve hızlı işlem işlemleri dahil.
Durov kardeşler ve Telegram’ın mühendislik ekibi projeyi tamamlanma eşiğine getirmişti ancak daha sonra Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) devreye girdi.
Telegram, token piyasaya sürülmesi konusunda Amerikalı düzenleyicilerle birlikte çalışırken SEC, projedeki yatırımcıları sigortacı olarak gördü ve Telegram’ın Gram teklifi, menkul kıymetlerin kayıtsız dağıtımı olarak değerlendirildi.
Telegram karara karşı çıkmaya çalıştı ancak 2020’de Pavel Durov, Telegram’ın projenin geliştirilmesine katılımının sona ereceğini duyurdu ve yatırımcılara geri ödeme yapmaya başladı. İşte o zaman topluluk devreye girdi.
TON’un kodu açık kaynaktı ve GitHub üzerinden erişilebilirdi; bu da herkesin kodun geliştirilmesine katkıda bulunmasına olanak tanıyordu. Bir grup topluluk geliştiricisi, Telegram’ın kaldığı yerden devam etmeye ve yeni TON işlevselliği oluşturmaya karar verdi. Mevcut ağ, yazılım geliştiricisi Anatoliy Makosov ve programcı ve doktora sahibi Kirill Emelianenko tarafından başlatıldı ve geliştirildi.
Ticari olmayan bir destekçi grubu olan TON Vakfı, projeyi Açık Ağ olarak yeniden adlandırdı ve artık Toncoin’i çalıştıran TON adını korumasına izin verdi.
Toncoin, TON ağının yerel kripto para birimidir. TON üzerine kurulu ağ işlemleri, işlemler, oyunlar veya koleksiyon öğeleri için kullanılır.
TON ayrıca herhangi bir diğer Telegram kullanıcısına komisyonsuz kripto transferi sağlayan bir cüzdana sahiptir ve kullanıcıların, işletmelerin uygulama içi deneyimler oluşturmasına olanak tanıyan Telegram’ın JavaScript tabanlı arayüz ekosistemi olan Telegram Mini uygulamalarıyla etkileşimde bulunmasının birincil yoludur.
TON’da TON Depolama, TON Proxy (merkezi olmayan bir VPN hizmeti) ve TON adlandırma sistemi dahil olmak üzere başka hizmetler de vardır. Toncoin, bu hizmetlerin kullanıcılar tarafından ödenmesinin birincil yoludur. Kendi uygulama mağazası var ve bu yazının yazıldığı sırada dağıtılan ve aynı zamanda para birimini kullanan 500’den fazla uygulama bulunuyor.
TON, parçalanmış, hisse senedi kanıtı mutabakat mekanizmasını kullanıyor; bu, işlemleri paralel olarak işleyebileceği ve işlem hızını artırabileceği anlamına geliyor. 2021 yılında saniyede 55.000 işlem gerçekleştirerek rekora ulaştı. Şirket, ağın milyonlarca işlemi gerçekleştirebileceğini iddia ediyor.
Tarihsel olarak Toncoin, iş kanıtı konsensüs algoritması kullanılarak basılmıştı, ancak Haziran 2022’de hisse kanıtına geçiş yapıldı.
Toncoin’in maksimum arzı 5 milyar TON’dur ve bu yazının yazıldığı sırada 3,4 milyar TON dolaşımdadır. Doğrulayıcılar, ağı sürdürdükleri için TON cinsinden ödüller alıyor ve Vakıf, %0,6’lık dahili bir yıllık enflasyon oranı oluşturdu.
Toncoin’in maksimum arzı 5 milyar TON’dur ve bu yazının yazıldığı sırada 3,4 milyar TON dolaşımdadır. Doğrulayıcılar, ağı sürdürdükleri için TON cinsinden ödüller alıyor ve Vakıf, %0,6’lık dahili bir yıllık enflasyon oranı oluşturdu.
Toncoin, Telegram hizmetlerinin para birimi olsa da Toncoin aynı zamanda ağın gelecekte nasıl gelişeceğini etkilemek için de kullanılacak. Açık Ağ, merkezi olmayan özerk bir kuruluştur (DAO), dolayısıyla blockchain’in yerel tokenını elinde bulunduran kullanıcılar, blockchain veya ekosistemde önerilen herhangi bir değişiklik için oy kullanabilir.
TON 2023 Geliştirici Raporuna göre, son kripto kışında diğer projelerin durgunlaşması nedeniyle ağda geliştirici faaliyetlerinde artışlar yaşandı.
TON ağının geliştirme faaliyeti yıllık bazda %102 arttı. Haziran sonu itibarıyla geliştirici sayısı, Nisan ayındaki 8.572’ye göre %6,56 artışla 9.134’e ulaştı. TON’un stratejisi, Toncoin’i inşa edecek ve sonuçta kullanacak projeleri çekmek için Telegram topluluğundan yararlanmaktı.
Bir MMORPG blockchain oyunu olan Tap Fantasy, projenin mesajlaşma platformunun aylık 700 milyon aktif kullanıcısıyla entegrasyonlarından yararlanmak için Ağustos 2023’te Binance Chain’den TON’a geçiş yaptı .
Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sorumluluk Reddi: Coin-net.com’da ifade edilen görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcılar, Bitcoin, kripto para birimi veya dijital varlıklara herhangi bir yüksek riskli yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelidir. Transferlerinizin ve alım satımlarınızın kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu lütfen unutmayın. Coin-net, herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını tavsiye etmez, Coin-net bir yatırım danışmanı değildir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.