Kripto paralar pandemi döneminde her kesimden yatırımcıların, tüketicilerin ve en önemlisi ülkelerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Dünkü makalemizde Çin’de dijital yuan kullanımının yaygınlaşmasından bahsetmiştik.
Bugün ise ülkemizdeki gelişmelerden bahsedeceğiz. Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasından sonra Türkiye’de para piyasalarında dijitalleşme süreci artarak devam ediyor. Bu sürece en güzel örneği yakında eft sisteminin tamamen yerini alması beklenen fast projesinden bahsederek verebiliriz. Şimdilik belli limitler dahilinde işlem yapmaya izin veriyor olsa da kullanıcıların anlık olarak para transfer etmelerini sağlayan bir proje fast sistemi. Fast sisteminde IBAN kullanma zorunluluğu da ortadan kalkıyor, göndereceğiz kişiye ait tc kimlik numarası, gsm numarası gibi bilgilerle 7/24 anlık işlem yapabiliyorsunuz.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dijital para çalışmaları yürüttüğü, bununla ilgili geçen yıldan başlanarak proje uzmanları istihdam ettiği biliniyor.
TRT Haber’in Selçuk Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Profesör Doktor Haldun Soydal İle yaptığı söyleşide;
2021’in ikinci yarısından itibaren dijital para ile ilgili test aşamasına geçilebileceği belirtiliyor.
Tüketiciler pandemi döneminin etkisiyle kağıt banknot kullanmak yerine kredi kartı veya banka kartı gibi ödeme yöntemlerini seçiyorlar.
Türkiye dijital para kullanımını yaygın hale getirebilirse ticaret sistemi tamamen değişecek. Hatta uluslararası ticaretlerde bile dijital para kullanılabilecek.
Kripto paraların ülkelerin Merkez Bankaları tarafından blockchain teknolojisi üzerinden çıkarılabilmesi ve bunların tanınması halinde dolar uzun vadede rezerv para gücünü kaybedebilecek.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.