a
coinnet

DeFi Ekosistemi: Geleceğin Finans Dünyası

coinnet
coinnet

Merkezi olmayan finans endüstrisi (DeFi), 2020 yılının yaz aylarında merkezi olmayan uygulamalar (dApps) tarafından desteklenmeye başladı. Bu destekleme sayesinde DeFi ekosistemi güç kazandı. Güç kazanma ile birlikte finansal ürünler ve hizmetlerin olduğu niş bir sektör olma yolunda önemli bir adım attı.

DeFi, geleceğin finans dünyasını belirlemede önemli bir rol oynuyor. Uzun vadeli bakıldığında, finansal düzeni değiştirip alışılmamış ürünler ve hizmetler sunması muhtemeldir. Blockchain teknolojisinin gücünden yararlanan DeFi; ilerleyen dönemlerde şimdiye kadar alıştığımız tüm finansal kavramları tarihin tozlu sayfalarında bırakabilir.

DeFi için Borç Verme veya Kredi Seçenekleri Gerekli mi?

DeFi ekosistemi zaman içerisinde önemli bir büyüme yaşadı. Bununla birlikte de borç verme ve kredi seçenekler ortaya çıktı. AAVE, Compound ve Synthetix gibi çok sayıda protokol bu hizmet için çalışıyor.

DeFi, son dönemlerde karşımıza çok güçlü bir şekilde çıkmaktadır. Geleneksel finans sektörünün yavaş yavaş yerini almaya başlaması ile kredi verme konusunda yeni bir çağ başlattı demek yanlış olmaz. Bu sektör sayesinde sıradan gelire sahip birçok kişi, yeni zenginler listesine adını yazdırabilir. Üstelik, hükümetin tam anlamıyla ulaşamayacağı finansal ürünler ve hizmetler birçok kişi tarafından oldukça ilgi çekici bulunuyor.

DeFi, Yeni Bir Finans Sistemini Tanıttı

Geleneksel finans sektörüne alternatif olarak birçok DeFi protokolü ortaya çıkmıştır. Bu durum 2015 yılından beri devam etmektedir. Bu protokoller sayesinde yeni olmayan fakat çok da alışkın olmadığımız bir kavram ortay çıkıyor: “demokratik finans”. Platformlar, kredi ve borç verme süresince aracıları ortadan kaldırarak demokratik finans sektörünün önünü açıyorlar.

Compound ve Yearn Finance gibi birçok platform, blockchain teknolojisine dayanarak şeffaf bir hizmet sunmayı planlıyorlar. Yeni bir finansal ağ ile, madencilik be yield farming gibi işlevlerden yararlanmayı sağlayan önemli inovasyonlar sunulmaktadır.

Finansal Ürünlere Kolay Erişim İmkanı

Yapılan araştırmalara göre, dünya çapında, bileşik faizin gücünü kullanmak ve zenginlik üretmek için nihayet DeFi’ye girebilecek yaklaşık 1,7 milyar banka kullanmayan insan var. Bu da geleneksel modellere ciddi bir rakip getiriyor.

Akıllı sözleşmeler bu konuda aynı başarıyı yakalayamadılar. Çünkü kredi veren kurumlara ulaşamayan küçük işletmeler ve küresel çapta banka bulamayan kullanıcılar için yeterli bir erişim imkanı tanıyamadılar.

FinTech dünyasından gelerek, gelişmiş kullanıcı deneyimi ve merkezi olmayan borç verme/alma sisteminin geliştirilmesinde yeni platformlara imza atan DeFi sektörü çok daha büyük imkanlar tanıyor. Bu sayede de toplumun her kesimine daha özgür ve adil bir finansal dünya vaat ediyor.

DeFi’de Toplam Değer 51 Milyar Doların Üzerine Çıktı

DeFi için 51 milyar dolarlık değer, finansal ürünlerin kullanıcılara nasıl hitap ettiğini göstermektedir. Bu sistemin bu denli gelişebilmesindeki en büyük etken, DeFi kullanıcılara fayda sağlamazsa var olamaz ilkesidir. Bu nedenle de kullanıcı gözünde sürekli yükselişte olma eğilimi gösteren ve kazan – kazan ilişkisi içerisinde çalışan bir sistem bulunmaktadır. Geleneksel finans sisteminde ise bu yoktur. DeFi’de herkesin bankası kendisidir. Yüksek faiz oranları, marj ticareti ve çeşitli yatırım fırsatlarına erişim sağlanabilmektedir.

DeFi ekosistemi ile ilgili en büyük karalamalar Flash Krediler ve Marjin işlemler hakkında gelmişti. Bu alandaki öncü borç verme protokollerinin bir çoğu sermaye kullanımı konusunda yetersiz kaldılar. Bu durumda da borç veren veya alan tarafta girişim için bir engel ortaya çıktı.

Fakat, ekosistem kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içerisinde çok hızlı bir büyüme kaydetti. Gelişmiş güvenlik, daha iyi kullanıcı deneyimi ve yeni kullanım örnekleri vaat eden neredeyse her hafta birden fazla platform geliyor. Bu gelişen protokoller ile sınır tanımayan bankacılık hizmetleri ortaya çıkıyor.

DeFi kredileri ile geleneksel finans sistemine olan büyük darbede; Visa, Mastercard ve PayPal gibi ödeme devlerinin kripto para birimlerine destek vermesi oldukça etkili oldu.

Lendefi

Çok sayıda DeFi projesi olmasına rağmen, Lendefi riskli bir piyasa içerisinde en güvenli borç verme protokolünü ortaya koymaktadır. Bu son derece yenilikçi blockchain tabanlı protokol, herkesin kripto para birimlerini ödünç almasına ve yatırım yapmasına; veya merkezi olmayan bir şekilde kredi vermesine ve faiz kazanmasına yardımcı olması için geliştirildi.

Diğer platformlardan öne çıkılmasının en büyük nedeni, çok fazla güvene ihtiyaç duyulan bu sektörde ihtiyaç duyulan güveni sağlamaktır. Ekibin yaptığı çalışmalar sayesinde Mastercard, Visa, Paypal gibi ödeme devlerinin bu sektöre girmesiyle mevcut potansiyel keşfedildi. DeFi destekli teminat altına alınmış güvenli kredi sistemlerinin potansiyelin birçoğunu kapsadığı gözlemlendi. Bu nedenle, kullanıcıların platformda desteklenen, çeşitli kripto varlıklarını satın almasına izin veren ve teminatlı krediler sağlayan bir protokol getirme istekleri birleştirildi.

Gelişmeler için lütfen takipte kalın.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.