a

Elon Musk Federal Rezerv’in Veri Gecikmesini Eleştirdi ve Faizlerin Düşürülmesi Çağrısında Bulundu

coinnet
coinnet

Elon Musk ABD bankacılık sektöründe yaşanan kaosun ortasında ABD’nin merkez bankasını eleştirdi. Musk ABD Merkez Bankası’nın verilerinde çok fazla gecikmeyle çalıştığını belirtiyor. Ayrıca merkez bankasının federal fon oranını derhal düşürmesi gerektiği konusunda ısrarcı.

Elon Musk Federal Rezerv’in Veri Gecikmesini Eleştirdi

Geçtiğimiz hafta üç büyük ABD bankası çöktü. First Republic Bank kurtarıldı ve Credit Suisse İsviçre Ulusal Bankası’ndan 50 milyar İsviçre Frangı aldı. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası likiditeyi desteklemek amacıyla bankalara 164.8 milyar dolar borç verdi. Tüm kurtarma operasyonlarına ve Banka Vadeli Fonlama Programı’nın (BTFP) oluşturulmasının ardından merkez bankasının 2 trilyon dolara kadar likidite sağlaması beklentisine rağmen bankacılık sektörü halen düzlüğe çıkmış durumda değil. Yakın zamanda yayınlanan bir araştırma ABD’deki 186 bankacılık kuruluşunun Silicon Valley Bank’ın başarısızlığına neden olan aynı risklerden muzdarip olduğunu gösteriyor.

Elon Musk Twitter’da, geçtiğimiz aralık ayında yaptığı açıklamalara çok benzeyen son yorumlarıyla Federal Rezerv’i eleştirdi. Musk o dönemde merkez bankasının aralık ayında gösterge faiz oranını yükseltmesi durumunda resesyon riskinin büyük ölçüde artacağı uyarısında bulunmuştu. Fed’in faizi 50 baz puan artırmasının ardından Musk pozisyonunu yineledi. Bu doğrultuda “Tekrara düşme riskini göze alarak, Fed faiz artışları şimdiye kadarki en zarar verici artışlar olarak tarihe geçebilir” dedi. Elon Musk geçen hafta içinde bir dizi viral tweet ile ABD merkez bankasını bir kere daha eleştirdi.

Bilgisayar bilimcisi ve deneme yazarı olan Paul Graham’ın Washington Post’ta yayınlanan ABD’deki bankacılık sorunlarıyla ilgili bir makaleyi paylaşmasının ardından Elon Musk, Graham’ın tweetine yanıt verdi. Elon Musk bu doğrultuda şu ifadelere yer verdi:

“FDIC’nin banka batışlarını durdurmak için sınırsız teminat kapsamına geçmesi ve Hazine’nin gülünç derecede yüksek getirili tahvil ihraç etmeyi durdurması gerekiyor. Öyle ki düşük faizli bir banka ‘tasarruf’ hesabında para bulundurmanın hiçbir anlamı kalmıyor. Hemen şimdi.”

Elon Musk ABD bankası çöküşüyle ilgili bir başka tweetinde ise ABD merkez bankasının veriler konusunda çok yavaş davrandığı konusunda ısrar ederek şunları söyledi: ”Fed verilerinde çok fazla gecikmeyle çalışıyor. Faizlerin derhal düşmesi gerekiyor.”

Musk’ın Yorumu Atıfta Bulunuyor

Musk’ın Hazine tahvilleriyle ilgili yaptığı yorumu Fed’in parasal sıkılaştırma politikasından etkilenen uzun vadeli tahvillere atıfta bulunuyor. Benzer mali sorunlardan muzdarip olan 186 banka hakkında yapılan çalışma, 10 ila 20 yıllık ve 20+ yıllık hazine tahvillerinin piyasa değerlerinin yaklaşık olarak %25 ila %30’unu kaybettiğinin altını çiziyor. Çalışmada “Genel olarak, açıkça görüldüğü üzere Fed’in para politikasını sıkılaştırması uzun vadeli varlıklarda önemli değer düşüşlerine neden oldu” deniyor.

Elon Musk Fed’in hızlı faiz artırımı kampanyasını sürekli olarak eleştirdi. Musk 13 Ocak 2023’te Fed hakkında tweet attı. 2009’da Fed faizleri düşürmek yerine arttırsaydı ne olurdu diye sordu. Elon Musk takip eden bir tweet’inde “Faizler ne kadar yüksek olursa, düşüş o kadar sert olur.” diye de ekledi.

Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: Coin-net.com’da ifade edilen görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcılar, Bitcoin, kripto para birimi veya dijital varlıklara herhangi bir yüksek riskli yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelidir. Transferlerinizin ve alım satımlarınızın kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu lütfen unutmayın. Coin-net, herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını tavsiye etmez, Coin-net bir yatırım danışmanı değildir.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.