Kripto para projesi tamamen Ethereum’un çatallama üzerine kurulu bir düzen için ortaya çıkmıştır. Hard Ford ile birlikte sınıfının ilk örneklerinden birini oluşturmuştur. Ethereum Classic, nedir? Çalışma prensibi nasıl? Temel özellikleri nelerdir ve Ethereum’dan farkı nedir?
Ethereum Classic, merkezi olmayan bir blok zinciri ve bilgi işlem platformudur. Proje, Ethereum blok zincirinin bir çatalıdır.
Geliştiricilerin açık kaynaklı yazılımı üzerinde merkezi olmayan uygulamalar (dApps) oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan akıllı sözleşme destekli bir ağdır. Bu nedenle, geliştiriciler finansal hizmetler, oyunlar, fungible olmayan belirteçler (NFT’ler), metaverse ve diğerleri oluşturabilir.
Protokol, 2016 yılında Ethereum blok zincirinden 16 milyon dolar çalınan merkezi olmayan bir özerk kuruluş (DAO) hack’inin ardından ortaya çıktı.
Geliştiriciler, etkilenen yatırımcılar için bir kurtarma şekli olarak çalınan fonları geri almak için işlem listesini geri almayı önerdi. Fonların %70’i daha sonra geri kazanılsa da, %30’u belirsizlik içinde kaldı.
Yaşanan olayın ardından Ethereum Classic’in ayrı bir blok zinciri platformu olarak oluşmasına ve Ethereum protokolünün sert bir çatalını oluşturmasına yol açtı.
Kripto para, Bitcoin’in merkeziyetçiliği ve güvenlik alanında en iyisini yaratıcı esneklikle birleştirir. Protokol sansüre dayanıklı ve son derece güvenlidir, geliştiricilerin akıllı sözleşmeler kullanarak temel katman üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasını sağlar. Ethereum Classic şu şekilde çalışır:
Ethereum Classic platformu, daha yeni Ethereum protokolünden ayrılmadan kısa bir süre sonra tanıtılan yerel belirteci ETC tarafından desteklenmektedir.
Dijital varlık, birden fazla amaca hizmet ettiği için önemli bir değere sahiptir. Bunlar şunları içerir:
Hem ETC hem de ETH benzer değer sağlarken, operasyonel kurulumları farklılık gösterir. Ethereum Classic, eski veya birinci nesil iş kanıtı (PoW) konsensüs algoritmasını kullanarak çalışır.
Ethereum Classic’i, madencilerin ağ ücretleri kazanmasını ve işlemleri doğrulamak için ödülleri engellemesini sağlayan birkaç akıllı sözleşme protokolünden biri yapar.
Ethereum o zamandan beri, doğrulayıcıların işlem doğrulamasına uygun olmak için önemli miktarda Ether kripto para birimini kilitlemesi gereken hisse kanıtı (PoS) kurulumuna geçti.
Bitcoin ve Ethereum Classic gibi PoW protokollerinin karbon ayak izleri konusu son yıllarda vurgulanmıştır. Her iki platform da işlemleri sürekli olarak doğrulamak için büyük miktarlarda elektrik gerektirir.
Bununla birlikte, PoW ağları birincil fosil yakıtlardan çok fazla sera emisyonu yaratmadan işlemleri doğrulayabildiğinden, yenilenebilir enerjinin hızlı büyümesi bu konuda yardımcı olabilir.
Önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları kripto alanında yaygın olarak benimsenirse, Ethereum Classic hisselerinin önemli ölçüde artması olasıdır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.