a
coinnet

NFT Nedir ve Nasıl Çalışma Prensibine Sahiptir?

coinnet
coinnet

Teknoloji bir süredir var olsa da, NFT’ler 2020’de başladı. O zamandan beri, özellikle dijital sanat dünyasında popülaritesi artıyor. NFT’ler büyük bir heyecan yarattı. Ancak aynı zamanda değişken ve son derece spekülatif ve dolandırıcılıklara karşı savunmasız olduğu için eleştirildi.

NFT, fungible olmayan token anlamına gelir. Kısacası, fungible olmayan, farklı ve çoğaltılamaz anlamına gelirken, bir belirteç bir blok zincirinde depolanan dijital bir varlıktır.

NFT’ler Nedir?

NFT’ler, bir medya parçasıyla ilişkili blok zinciri tabanlı dijital mülkiyet ve özgünlük kayıtlarıdır.

Bir NFT, bir multimedya dosyasından daha fazlasıdır (bir .gif veya .jpeg gibi). Bu medyayla ilişkili tarihi bilgilerin halka açık bir kaydıdır. Bu şekilde, NFT’ler bir resmin mülkiyet bedeline ve orijinallik sertifikasına, boyalı tuvalin kendisinden daha çok benzer.

NFT’ler, 20 dolarlık banknotlar, bir hisse senedinin hisseleri veya değer değişikliği olmadan birbirleri için değiştirilebilecek diğer birimler gibi takas edilebilir varlıklardan farklıdır.

NFT’ler Neden Önemlidir?

Bir NFT, belirli bir blok zinciri adresinin bu öğeye sahip olduğunu matematiksel olarak doğrulamak için son derece kurcalamaya dayanıklı bir yol sunarak sahiplik kanıtı görevi görür.

Bir NFT ayrıca, herhangi bir medya biçiminin (sanat, belge veya diğer dijital dosya) kaynağına kadar izlenebilmesini (ve böylece o zamandan beri kurcalanmadığı kanıtlanmasını) sağlayan bir özgünlük sertifikası olarak hizmet eder.

NFT’ler Nasıl Çalışır?

NFT’ler ve üzerinde bulundukları blok zinciri ağları, bilgileri güvenli bir şekilde korumak ve paylaşmak için kriptografi ve bilgisayar bilimlerinden kavramlar kullanır. Merkezi gözetim ve doğrulamaya ihtiyaç duymadan bunu doğrudan bireyler arasında yaparlar.

Kraken Intelligence’ın OpenSea ve Rarible gibi NFT pazarlarının teknik farklılıklarının yanı sıra ERC-721 ve ERC-1155 gibi NFT tokeni standartlarını kapsayan Dijital Kıtlığı Yeniden Tanımlama raporunu okumak isteyebilirsiniz.

Blok zincirleri, şifreli bilgileri dağıtılmış bir kullanıcı ağında paylaşmak için genel-özel anahtar şifrelemesi ve karma kullanır. Bu bilgiler, her yeni blokta önceki bloktan gelen bilgiler dahil edilerek birlikte “zincirlenmiş” “bloklarda” saklanır.

Her yeni blokta önceki bloktan gelen bilgileri dahil etme yaklaşımı, blok zincirinin oluşturulmasına tam bir denetim izi sağlar. Ayrıca, bir bilgi bloğunun bir şekilde kurcalanıp kurcalanmadığını ağın belirlemesini kolaylaştırır.

Bu zincirleme bilgi bloklarını tek bir konumda tutmak yerine, blok zincirleri bu bilgilerin kopyalarını, her biri ayrı ayrı düğüm olarak adlandırılan bir bilgisayar ağına dağıtır.

Blok zincirleri, ağa bağlı olan ve katılımcı düğümler arasında paylaşılan bilgiler üzerinde anlaşmayı sürdürmek için bir fikir birliği algoritması olarak adlandırılan gelişmiş bir bilgisayar programı kullanır. Bu, blok zincirlerine varlık tanımlama özelliklerini verir:

  • Merkezi olmayan; Blok zincirleri, depoladıkları bilgilerin geçerliliği konusunda anlaşmayı sürdürmek için bir insan aracı yerine, paylaşılan bir dizi önceden tanımlanmış kurala dayanır.
  • Dağıtılmış; bir blok zincirinde depolanan bilgiler tek bir konumda değil, aynı geçmiş veri kopyasını paylaşan bir bilgisayar ağında tutulur.
  • Değişmez; bir blok zincirinde tutulan bilgiler değiştirilemez, yalnızca herkes için eksiksiz ve son derece kurcalamaya dayanıklı bir gerçek kaynağı sağlayan eklenebilir.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

coinnet

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.