Ethereum topluluğu tarafından yönetilen ve merkezi olmayan yatırım havuzlarına izin veren yeni bir DEFI projesi ile tanışmaya ne dersiniz? Üstelik, QFinance ücretsiz!
QFinance bünyesinde bulunan kullanıcıların; Ethereum tabanlı yatırım havuzları oluşturmalarını ve katılmalarını sağlayan merkezi olmayan bir protokoldür. Bu yatırım havuzları, tamamen güvenilir ve merkezi olmayan şekilde oluşturulurlar. Her bir havuz, havuz oluşturmada belirlenen temel varlıklardan oluşmaktadır. Bu temek varlıklar genellikle Ethereum’daki ERC20 token’lardan meydana gelir.
Çalışma prensibi tam anlamıyla kullanıcı dostudur. Yukarıda belirtilen gibi portföyü temsil eden varlıkların dökümleriyle havuz oluşmaktadır. Bu havuza yeni bir ETH yatırılmak istendiğinde, havuz token’larının dökümü tarafından ilk başta belirlenen şekilde alınmaktadır. Kullanıcı adı da kaydedilir. İlerleyen dönemlerde herhangi bir kullanıcı sermayesini almak istediğinde sözleşmede belirtilen para çekme işlevleri devreye girer.
Proje içerisinde oluşturulan havuzlar iki çeşit olabilir. Bu çeşitler genel ve özel olarak sıralanır. Daha basit bir işleyişe sahip olanı özel havuzlardır. Özel havuzlara sadece havuzu oluşturan kullanıcı para yatırabilir veya çekebilir. Bu tip havuzların yapılması ve işlevleri oldukça basittir.
Halka açık yani genel havuzlar olarak adlandırılan bölümde, daha karmaşık bir yapı hakimdir. Bu karmaşıklığın sebebi, kullanıcıların zaman içerisinde yatırdıkları ETH’nin miktarı ve zaman içerisindeki değer artışı veya azalışı ile ilgilidir. Kullanıcıların karları ve zararları, ne zaman yatırdıklarına ve fonlarını ne zaman çektiklerine göre hesaplanmaktadır.
Genel havuzda sahipliğin hesaplanması için kullanıcıya temsili bir ERC20 token’ı iade edilmektedir. Havuza yeni katılımcılar eklendikçe genişleyecek ve daha büyük bir havuzdan daha küçük bir paya sahip olacaklar. Deposit token’lar, stake edilebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca, ağ katılımcıları kendi havuzlarına kullanıcı çekmek isterlerse teşvik için kendi stake ve ödül sistemlerini kurabilirler.
Piyasada QFinance gibi birçok varlık/yatırım havuz protokolleri bulunmaktadır. Fakat, QFinance’ı diğerlerinden ayıran oldukça önemli özellikler bulunur.
Piyasadaki protokollerin birçoğunda bir yöneticiye ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, bu protokoller belirli bir endeksi takip ederler. Bu özellikler bazı durumlarda kusursuz çözüm özelliği taşısa da QFinance’ın farklı bir vizyonu vardır. İlerleyen dönemlerde, halka açık yani genel havuzlar mevduat sahiplerinin kontrolünde olacaktır. Havuzun yaratıcısı, fon için ilk vizyon belirleyebilmektedir. DeFi Blue Chips buna örnek olarak verilebilir. Havuz yatırımcıları ise QPDT payları aracılığıyla ne zaman ve nasıl kararları üzerinde oylama imkanına sahip olacaklardır. Klasik bir ETF’yi fon yöneticisi yönetmektedir. Q havuzları ise doğrudan kullanıcı tarafından yönetilmektedir.
QFinance’ın vizyonu doğrultusunda, doğrudan bir yönetici tarafından değil topluluk ile yönetilmek yer almaktadır. Topluluğun sahip olduğu protokol, benzersiz bir özelliktir. Deposit token’ların stake edilmesiyle kullanıcılara QFI token’ları verilmektedir. Harici stake havuzları, QFI sahiplerini ve QFI-ETH Uniswap likidite sağlayıcılarını ödüllendirmektedir. Bu ödül QFI’dır. Bu sistem ile proje, ekosistemini QFI ile ödüllendirmiş olmaktadır. Bu token’lar ilerleyen zamanlarda stake havuzunda kazanılan ödüllerin tahsis edilmesi ve protokolün vereceği kararlarda oy kullanmak suretiyle söz hakkına sahip olmasını sağlamaktadır.
QFinance ‘ın benzersiz özelliklerinin sonuncusu ise oldukça basit çözümler üretmesidir. Kullanıcılardan yalnızca havuzlara yatırım yapması ve QFI kazanması beklenmektedir. QFI kazanmak ise yukarıda anlatıldığı gibi oldukça kolaydır.
Yazımızın başından bu yana bahsettiğimiz üzere, tek bir yönetici veya merkezileşme QFinance için söz konusu bile değildir. Protokol üzerinde kontrol hakkına sahip olan herhangi bir merkez bulunmamaktadır. Yazının yayımlandığı web sitesi, QFinance Fabrika Sözleşmesi ile etkileşime geçmek için basit bir aracıdır. Protokolün işleyişinin bu şekilde olması birçok anlam içermektedir.
Ethereum ağı durmadığı sürece, QFinance da durdurulamaz.
Özel havuzlar, yalnızca oluşturan kişi tarafından kullanılabilmektedir. Bir nevi, kişiye özellerdir. Halka açık yani genel havuzlarda ise durum daha farklı bir şekilde işlemektedir. Örneğin, havuz sahibi bir dolandırıcı çıkabilir. Fakat, bu durum yatırımcıları etkilemez. Havuz sahibinin diğer yatırımcılardan fon çalması veya fonlarını kendi hesabına çekmesi söz konusu bile değildir. Bu durumda yatırımcıların alacağı tek risk, dayanak varlığın değeri ile ilgilidir.
QFinance, değişim mekanizması olarak Uniswap’ı tercih etmektedir. Uniswap, bu konuda alanında lider ve en popüler değişim protokolüdür. Aynı zamanda Uniswap, güvenilmez bir kaynaktan fiyat bilgisi elde edilmek istendiğinde Oracle görevi yapabilmektedir.
QFinance tamamen ve % 100 dağıtılmıştır.
Basit ve kullanıcı dostu bir arayüz ile birden fazla Ethereum tabanlı varlıkta işlem yapabilirsiniz.
Başka bir kullanıcının oluşturduğu ve iyi faaliyet gösterdiğini tespit ettiğiniz veya herhangi bir sebeple katılmak istediğiniz varlık havuzuna katılabilirsiniz.
İsterseniz bir genel havuz oluşturabilirsiniz. Bu havuza katılmaları için kullanıcılar davet edebilirsiniz. Tüm kripto becerilerinizi sergileyebileceğiniz bu ortamda, kullanıcılarınızı teşvik etmek ve onların para kazanmalarını sağlamak için stake programları oluşturabilirsiniz.
Liderlik tablosunda diğer rakipleriniz ile yarışa katılabilirsiniz.
QFinance, bir çalışma protokolüne sahiptir. Önümüzdeki yaz aylarında kullanıcılara sunulacak olan V2’yi geliştirmek için aktif bir çalışma yürütmektedir. V2 sayesinde söz tamamen topluluğa ait olacaktır. Yaz aylarından itibaren topluluk havuzları oylayabilecek ve yeniden dengeleme seçeneği verecektir.
Toplam arz 1 milyon coin ile sınırlandırılmıştır. Şu anda dolaşımda yalnızca 400 bini bulunuyor (QFI’ye 300.000 $ piyasa değeri verir). Bu, daha fazla olmasa da rahat bir şekilde 10x-100x anlamına gelmektedir.
Siz de bu trene erkenden atlayın!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.