a
coinnet

Robinhood Kripto Borsası 26,6 Milyon Dolarlık Ücret Ödeyecek

coinnet
coinnet

Robinhood isimli kripto borsası ve hisse alım satım platformunun başı düzenleyiciler ve soruşturmalar ile dertte. Bir finansal düzenleyici olan FINRA kurumuna 26,6 milyon dolar ödemek için kolları sıvadı. Bu kötü görünüşün altında Robinhood için bir güzel haber de yatıyor. Halka arz için hazırlanan şirket 20 milyon dolarlık değer kazandı. Yalnızca 2021 yılında 6 milyonun üzerinde kullanıcı kayıt yaptırdı.

Platform, cuma günü ABD’li düzenleyicilerin, GameStop (GME) ve diğerlerinin hisseleri üzerindeki ticari kısıtlamalarını araştıracağını duyurdu. Şirket, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) için hazırladığı raporda, şu anda bir dizi düzenleyici kurum olan Finansal Endüstri Düzenleme Kurumu (FINRA) ve New York Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalarla işbirliği yaptığını söyledi.

Robinhood’un SEC için hazırladığı dosyada dudak uçuklatan sayılar yer alıyordu. FINRA’ya uzlaşma için 26,6 milyon dolar ödeyebileceğini net bir şekilde rapora yazdı. Fakat bu ödeme, GameStop üzerinden olamayacağını belirtti. Mart 2020’deki ticaret kesintileri ve opsiyon ticaret politikaları üzerinden ödeme yapacağını açıkladı.

“2020’nin Mart ayındaki kesintiler ve opsiyon ticareti de dahil olmak üzere birçok konu hakkında FINRA çalışanları ile görüşme girişimi yapıldı. FINRA’ya ulaşmamız durumunda; herhangi bir kararın FINRA kurallarının ihlali, para cezası, müşteri iadesi, kınama ve uyum danışmanı suçlamalarını içermesini bekliyoruz. 31 Aralık 2020’de sona eren yıl için finansal durum tablomuzda, olası kayıplarımızın en altında temsil edilen 26,6 milyon ABD dolarını tahakkuk ettik. Ancak bu tartışmaların bu konuların çözümüyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağını öngöremiyoruz.”

Robinhood ‘a Düzenleyicilerin Baskısı

Robinhood kripto ve hisse senedi alım satım uygulamasının ticaret politikaları sorunları geçtiğimiz yıl 20 yaşındaki bir gencin intiharının ardından geldi. Alex Kearns isimli bu genç Robinhood’un opsiyonlu ticaret politikasının sonucunda 750.000 dolar kaybettiğini iddia etti ve intihar ederek canına kıydı. Fakat Kearns’ın hesabında yalnızca 16.000 dolar bakiye olduğu görüldü. İlk dikkatler burada çekildi.

İkinci bir olay ise Ocak ayında başladı. Robinhood aniden Game Stop hisselerinin alım satımını durdurdu. Tabandan yatırımcılar, Reddit’te GameStop hisselerini satın almak için fiyatları yükseltmeyi koordine ettiler. Hedge fonlarını daha da fazla satın almaya zorladılar.

Haberler üst üste gelip gün yüzüne çıktıkça farklı durumlar da meydana geldi. Robinhood kripto ve hisse senedi uygulaması, Nokia (NOKİA) ve AMC Entertainment Holdings (AMC) dahil olmak üzere benzer olağandışı talebe maruz kalan hisse senetlerinde alım satımı durdurdu.

Daha sonra gelen tepkilerin üzerine şirket ticaret kısıtlamasını savunmaya başladı. “İnsanların bu hisse senetlerini satın almasını engellemek keyfi bir şey değildi.” dedi. Fakat, yatırımcılar sakinlemedi. Çünkü tüm bu hareketlerin WallSreet’in çıkarları için yapıldığı fark edildi. SEC ise yatırımcıların yanında bir duruş gösterdi ve Robinhood kripto ve hisse senedi alım satım platformunu gözetleme altında tutmaya başladı.

Bu gözetim süreci de şirket için kötü bir zamana denk geldi. Çünkü Robinhood tam da halka arz için hazırlanıyordu. Fakat yine de şirket 20 milyon değer kattı ve 2021 yılında 6 milyon katılımcı kazandı.

Takipte Kalın!

Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi Twitter’dan takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.