Merkezi olmayan dijital varlıklar olarak kripto para birimleri, genellikle geleneksel finansal sistemlerin dışında bulunur. Bu da onları geleneksel piyasa etkilerine karşı bağışık hale getirir. Ancak, siyasi olayların kripto para fiyatlarının oynaklığında önemli bir faktör olduğu kanıtlanmıştır.
Düzenleyici haberler, kripto piyasasında dalgalanmalara neden olan en doğrudan faktörlerden biri olarak kabul edilir. Kriptografiye dayalı para birimleri bazı ülkelerde yasaldır ve bazı ülkelerin hükümetleri tarafından tamamen benimsenirken, diğerleri bunları tamamen yasaklamıştır. Örneğin, Çin 2021 yılında kripto para madenciliği ve ticareti yasağı ile geldiğinde, piyasa büyük ölçüde etkilendi.
Kripto para birimlerinin fiyatları, söz konusu dijital varlıklarla ilgili vergi politikalarına da bağlıdır. Kripto para birimlerindeki işlemlerin yüksek oranda vergilendirildiği yerlerde, normalde fiyatları etkileyen düşük hacimli ticaret vardır; piyasalarda bir ‘kapak’ rolü oynar. Öte yandan, bir ülkenin politikaları vergilerin ödenmesine elverişli olduğunda, artan miktarda yatırım olacaktır. Örneğin, Portekiz ayrıca piyasadaki yatırımcıları çeken kripto para birimlerine vergi uygulamama politikası getirdi.
Ticaret savaşları, yaptırımlar ve diğer benzeri olaylar, ekonomide geleneksel finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açabilecek huzursuzluğa neden olabilir. Ancak bu belirsizlik, kripto piyasasının manipülasyonuna yol açan süreçte dönüşebilir; geleneksel hisse senetleri yerine diğer mağaza biçimleri için çağrılarla sonuçlanır. Örneğin, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı sırasında, yatırımcılar onu altına benzer bir varlık olarak gördükleri için Bitcoin fiyatı birkaç kez yükseldi.
Yaptırımlar kripto piyasasını da doğrudan etkileyebilir. Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Venezuela gibi ülkelere yaptırım uyguladığında, bu ülkeler içindeki Bitcoin işlemlerinde gözle görülür bir artış oldu. Bu artış kısmen mali kısıtlamaları aşmaya çalışan nüfus, talebi ve fiyatları yükseltmeye çalıştı.
Küresel çatışmalar ve istikrarsızlık kripto para fiyatlarını da etkileyebilir. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmanın piyasa üzerinde önemli etkileri oldu. Örneğin, Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgalinden sonra, Ukrayna vatandaşları ve bölgedeki diğerleri ekonomik istikrarsızlığın ortasında servetlerini korumaya çalışırken, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri kısa bir artış yaşadı.
Kripto para birimlerinin merkezi olmayan doğası, onları çatışmanın potansiyel olarak tehlikeye attığı geleneksel finansal sistemlerden kaçınmak isteyen insanlar için çekici bir seçenek haline getirdi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.