Çin Merkez Bankası tarafından yapılacak dijital yuan deneme kapsamında 11 şehrin daha ekleneceği duyurusu sonrasında belirtilen kentlerde yaşayan kişiler resmi cüzdanlarında dijital yuana erişmeye başladı.
Dijital Yuan Testleri Genişliyor
Çin Merkez Bankası tarafından uzun zamandır yapılan denemeler genellikle aynı yerleşim birimlerinde gerçekleşiyordu. Kış Olimpiyatlarında da denemesini yaptığı dijital yuan artık 11 şehirde daha olacak. Bu şehirler arasında Eylül 2022’de Asya Oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Hangzhou’nun da yer alması dikkat çekti.
Çin Merkez Bankası tarafından düzenlenen pilot programa katılacak olan şehirler, Tianjin, Chongqing, Guangzhou, Fuzhou, Xiamen ve Zhejiang yer alıyor. Nisan ayının ilk günü itibari ile bu şehirlerde yaşayan kişiler dijital cüzdanlarından varlıklarına erişme şansını elde ettiler.
Saniyedeki mevcut işlem oranı (tps) 10 bin ve gelecek hedefi 300 bin tps olarak hesaplanıyor. Bildirildiğine göre, dijital yuan 13,75 milyar doların üzerinde işlem kaydetti. Bununla birlikte, bir rapor, birçok cüzdanın açıldığını, ancak gerçekte kullanılmadığını belirtti. Daha düşük dengeleyiciler için, bireyler yalnızca bir telefon numarasıyla bir cüzdan için kayıt olabilir. Daha yüksek işlem limitleri ve kullanımları daha fazla KYC bilgisi gerektiriyor. Bu, hükümet teknolojiyi geliştirirken endişe kaynağı olmaya devam eden gizlilikle ilgili sorunlara yol açtı.
Bu arada, diğer ülkeler kendi CBDC’leri üzerinde çalışmaya yeni başlıyor. ABD, dijital doları gözden geçirmenin ilk adımlarını atacağını duyurdu. En hızlı büyüyen büyük ekonomilerden biri olan Hindistan da dijital rupi incelemesini duyurdu.
İlgili Haber: Çin, Dijital Yuan Testi Kapsamında 6.2 Milyon Dolar Dağıtacak!
Çin Merkez Bankası tarafından başlatılan ve şu an 11 yerleşim birimine yayılan dijital yuan denemesi, artık ülkenin bu konuda son derece ciddi olduğunu gösteriyor. Çin’in bu hareketi diğer ülkelerin de hızlı bir şekilde bu alana yönelmesini sağladı. Bu kadar büyük ölçekte bir CBDC başlatan ilk ülkeler arasında yer alıyor ve tüm hesaplara göre Çin’in teknoloji meraklısı vatandaşları projeden memnun kaldı.
Kripto para birimlerine gelince, Çin kripto para birimlerinin tutulmasını ve ticaretini ve ayrıca kripto madenciliğini yasakladı. Yüksek mahkemesi kripto işlemlerini “yasadışı bağış toplama” olarak nitelendirdi. Kripto işlemleri yapanlar on yıla kadar hapis veya 79 bin dolar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
Bu arada, 2022 China Metaverse piyasaya sürüldü ve bir metaverse ve diğer ileri teknolojiler yaratmaya odaklanıyor. Çin, önümüzdeki on yıl için blok zinciri stratejisinde belirtildiği gibi, tedarik zincirinden idari kullanım durumlarına kadar teknolojiyi kullanmaya hevesli.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.