Kriptoda başka hiçbir sektörde olmayan merkezi olmayan finans (DeFi) sistemi var. Bu sistemlerden biri de dYdX.
Hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılardan artan benimseme, yeni, daha gelişmiş DeFi ticareti yöntemleriyle sağlam bir finansal ekosisteme yol açtı.
Daha gelişmiş DeFi ticaret yöntemleri için bir platform arıyorsanız, muhtemelen dYdX ile karşılaştınız. Sürekli ticaret için merkezi olmayan platform, eski Coinbase ve Uber geliştiricisi Antonio Juliano tarafından kuruldu. a16z, Polychain Capital, Hashed, Spartan Group ve diğerleri dahil olmak üzere endüstri liderleri tarafından desteklendi.
Proje, şu anda Ethereum Layer 2 sistemi StarkWare’e dayanan merkezi olmayan bir borsadır (DEX). Platform, daha güvenli, merkezi olmayan ve gizlilik odaklı bir platform oluşturmak için StarkWare’in sıfır bilgi kanıtlarını (ZK) kullanır.
Haziran 2022’de dYdX, StarkWare tabanlı platformunu kendi Cosmos tabanlı blok zinciri lehine değiştirerek Ethereum’dan ayrılmayı planladığını duyurdu. dYdX’in kurucusu, Cosmos ekosistemine geçişin özelleştirilebilir ücret yapıları ve işlem ücretleri aracılığıyla daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacağını belirtti.
Borsa zinciri, platformun devam eden büyümesinin yanı sıra ölçeklendirme yapabilen merkezi olmayan, zincir dışı bir sipariş defterine sahip olacak şekilde ayarlandı. Kripto para borsası, Uniswap veya SushiSwap’a benzer bir DEX hizmeti sunuyor. dYdX belirli bir varlık türünü ticaret yapmak için tasarlandı.
Kripto para borsası, 2017 yılında Antonio Juliano tarafından kuruldu. Juliano daha önce hem Coinbase hem de Uber için yazılım mühendisi olarak çalıştı ve DeFi’ye atlamadan önce Weipont adında artık feshedilmiş bir arama motoru kurdu.
İlk yıllarında, dYdX geliştirme ekibi, kripto para birimlerinin marj ticaretini tanıtan Expo ve Solo adlı ürünleri piyasaya sürdü. Borsa, resmi olarak 2019’da faaliyete geçti. Sonuncusu 2021’de piyasaya sürülen üç versiyonda ilerledi.
dYdX’e, sürekli ticaretin herkes için mevcut olmadığını unutmamak önemlidir. Özellikle, Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet eden veya şu anda bulunan hiç kimse için ticaret kalıcıları mevcut değildir. dYdX platformuna erişip erişemeyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi için hizmet şartlarını kontrol ettiğinizden emin olun.
Borsada işleme başlamak için önce doğru DeFi cüzdanını bulmanız gerekir. MetaMask, dYdX’in desteklediği en popüler cüzdandır.
Cüzdanınız kullanıma hazır olduğuna göre, platformuna erişebilirsiniz. Sürekli ticareti yapmak ve dYdX’in merkezi olmayan uygulaması (dapp) ile etkileşim kurmak için cüzdanınızı masaüstü uygulamasına veya dYdX iOS uygulaması aracılığıyla bağlayabilirsiniz.
DYDX, ekosistemin yönetim tokenidir. Sahiplerinin platformu yönetmesine izin verir. Tokenin lansmanının yanı sıra, iki stake havuzu duyuruldu. Biri platform likiditesini teşvik etmek ve diğeri, sistemin iflas gibi yaşayabileceği herhangi bir eksiklik olayına (topluluk yönetimi tarafından tanımlandığı gibi) karşı korumak için. Staking için ödüller token şeklinde ödenir.
Kripto para tokenleri, platforma katılımlarına bağlı olarak yatırımcılara da verilir. Ayrıca, DYDX’i tutmak, cüzdanlarındaki DYDX bakiyesiyle ilişkili işlem ücreti indirimleri vererek platform kullanıcılarına fayda sağlar. Kısacası, birisi sistemi ne kadar çok kullanırsa ve DYDX’i ne kadar çok tutarsa, platformda o kadar çok fayda elde eder.
Kripto para birimi 3 Ağustos 2021’de piyasaya sürüldü. Tüm tokenlerin %7,5’i geçmişte protokolü kullanan yatırımcılara Airdrop’tan yapıldı Toplamda, 5 yıl boyunca kilidin açılmasıyla 1 milyar DYDX basıldı.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.