25 Şubat’ta G20 grubu, Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) küresel bir kripto düzenleyici çerçeve oluşturmak için belgeler ve tavsiyeler sunacağını duyurdu.
FSB’nin Temmuz 2023’e kadar küresel stablecoinlerin, kripto varlık aktivitelerinin ve piyasaların düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimine yönelik önerilerini yayınlaması bekleniyor. Bu, uluslararası düzeyde kripto para piyasaları için daha kapsamlı bir düzenleyici çerçeveye doğru önemli bir adımdır.
G20, Finansal İstikrar Kurulu (FSB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kripto varlıkların makroekonomik ve düzenleyici perspektiflerini entegre eden bir sentez belgesini ortaklaşa sunacağı Eylül 2023 için beklentilerini özetledi. Aynı ay IMF, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) yaygın olarak benimsenmesinin potansiyel makro-finansal etkilerini inceleyen bir rapor da yayınlayacak.
Ayrıca, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), kripto varlıkları ve potansiyel risk azaltma stratejileri ile ilgili analitik ve kavramsal konular hakkında bir rapor da sunacak. Ek olarak, G20 içindeki bir mali görev gücü, kripto varlıklarının terör faaliyetlerini finanse etmek için kullanımını değerlendirecek.
Duyurunun Hindistan, Bengaluru’daki resmi toplantılardan sadece iki gün sonra geldiği dikkat çekici bir durum. Hindistan’ın başkanlığındaki ilk mali toplantıda grup, dijital varlıklar için kritik finansal istikrar ve düzenleyici öncelikleri tartıştı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, ülkenin kripto faaliyetlerinin tamamen yasaklanmasını savunmadığını belirtirken, kripto ile ilgili faaliyetler için güçlü bir düzenleyici çerçeve oluşturmanın önemini vurguladı. IMF genel müdürü Kristalina Georgieva da görüşmeye ağırlık vererek G20 ülkelerinin kripto para birimini yasaklamayı bir seçenek olarak düşünmeleri gerektiğini belirtti.
Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.