28 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
3657725
114259
Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin ‘in White Papper’ında yaratıcısı olarak ismi geçen Satoshi Nakamoto, kimliği bilinmeyen kişi veya kişilerdir. Kendisi hakkında günümüzde herhangi bir doğrulanan kimlik bulunmamıştır. Geçtiğimiz yıllarda Satoshi Nakamoto ismine sahip Japon-Amerikan asıllı bir mühendise gözler çevrilse de, sorgu süreci ve yapılan araştırmalardan sonra bu kişinin sadece isim benzerliğine sahip olduğu doğrulanmıştır.
Sadece bir isim ve soy isimi olan Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, dünyayı değiştiren “Eşler arası dijital ödeme sistemini” kendisinden önceki örneklerden ders çıkararak, arkasında herhangi bir ırk, cinsiyet veya kimlik bırakmadan yaygın hale getirmiştir. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta Bitcoin(BTC)’den öncede var olan Bitcoin benzeri dijital ödeme sistemlerinin, her ne kadar çalışır durumda olsalar da devletler, hükumetler ve otoriteler tarafından engellemiş olmasıdır. Satoshi Nakamoto ‘nun kimliğini gizli tutmasının bir ileri görüşlülük olduğu öne sürülebilir. Hiçbir karaktere sahip olamayan Bitcoin, herkes tarafından kullanılabilir ve herkese açıktır.
Satoshi Nakamoto ‘nun dehası sadece ortaya koyduğu Bitcoin’den kaynaklanmaz. Bitcoin öncesinde KARMA(Emin Gün Sirer’in arkasında bulunduğu ilk merkezsiz dijital ödeme sitemlerinden bir tanesi) ve Bit Gold(Satoshi Nakamoto olduğu düşünülen Nick Szabo tarafından Bitcoin öncesi ortaya konulmuş merkezsiz dijital ödeme sistemi) gibi altyapılarda Bitcoin’in yapabildiklerinin pek çoğunu yapabilmektedir. Satoshi ‘nin dünyaya hediye ettiği akademik ve pratik devrim ise Nakamoto Konsensus’dur.
Nakamoto Konsensus basitçe; ağ üzerindeki transfer işlemlerini kayıt edecek kişiyi seçerken, sistemin saldırgan kişilerle birlikte çalışılsa dahi ayakta kalabilecek bir sistemdir. Bu dayanıklılık ve güvenilir kişinin seçilmesi PoW(İş Kanıtı) mekanizması ile sağlanmaktadır. Ek olarak sadece en uzun bloğun doğru blok olarak kabul edilmesi çift harcama(double spend) problemini de çözüm bulmaktadır.
Güvenilir kişi ağdaki gelecek 10 dakikalık zaman dilimindeki işlemleri bloğa ekleyecek işlemci gücüne sahip katılımcıdır. Bu katılımcılara madenci ve işlemlerin ağ içerisinde duyurulmasını sağlayan birime de düğüm(node) denir.
Madenciler arasında ki rekabete dayanan bu sistemde, madenciler sonraki 10 dakikalık bloğu işlemek ve tamamladıktan sonra kendi cüzdanına belirlenen miktarda BTC eklemek için yarışır. Bu sayede teşvik edilen madenciler, gelişen teknoloji ile beraber donanımlarını güçlendirerek gittikçe popülerleşen bir ağ olan Bitcoin’i ayakta tutmuş olurlar. Blokchain teknolojinin güvenliği için yüksek matematik gücü gerektiren hesaplamalar sistemin şu an için aşılamamış güvenliğini sağlamaktadır.
Belki yüzyıllar sonra dünyanın en çok cevabı merak edilen sorularından birisi olacak “Satoshi Nakamoto Kimdir?” sorusu, günümüz politikasında gizliliği önemli bir konudur. Hatta Satoshi Nakamoto’nun kimliğinin ebediyen gizli kalması için büyük şirketler ve kalabalık topluluklarla fikir birliği sağlanmıştır. Eğer kendisi kimliğini ifşa ederse Bitcoin bir kimlik kazanmış olacak ve böylelikle tüm insanlığa atfedilmiş olsa da, farklı bir topluluğa ait olduğu düşünülerek yabancılaşacaktır.
Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.
------------------------------
Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Kripto para yatırımları yüksek risk içerir ve tüm yatırım kararlarınızdan kendiniz sorumlusunuz.
CoinNET.com, içeriklerden doğabilecek zarar veya kayıplar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.
------------------------------
Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Kripto para yatırımları yüksek risk içerir ve tüm yatırım kararlarınızdan kendiniz sorumlusunuz.
CoinNET.com, içeriklerden doğabilecek zarar veya kayıplar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.