a
coinnet
coinnet
coinnet

Önemli altcoinlerden biri olan Uniswap, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiştir. Kripto para birimi merkezi olmayan bir uygulama (dApp) olarak bilinir. Ethereum tokenlerinin (ERC-20) izinsiz ticareti için bir platform görevi görür.

Uniswap Borsası Nedir?

İşlemlerin aracılar veya üçüncü taraf katılımı olmadan gerçekleştirilebileceği merkezi olmayan bir kripto para borsasıdır. Bunun yerine, akıllı sözleşmeler kullanılarak alım satımlar kolaylaştırılır. Çalışmak için önceden ayarlanmış komutları takip eden özerk bilgisayar kodu bulunur.

Uniswap Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Kripto para, ilk olarak yaklaşık 6 yıl önce otaya çıktı. Blok zinciri, 2018 yılında eski bir Siemens makine mühendisi olan Hayden Adams tarafından piyasaya tanıtıldı. Zamanla gelişen proje, farklı sürümlerini kullanıma sundu. Bunların içinde en bilindik olanı ise, Sürüm 3 veya V3.

İlk çıkış tarihi olan 2018 yılından bu yana proje sürekli büyüdü. Bunun meyvelerini ise piyasada gördüğü ilgiyle aldı. 2021’in kripto para birimi patlaması sırasında, merkezi olmayan borsa (DEX) platformunda 500 milyar dolarlık ticaret hacmine karşılık gelen haftalık 10 milyar doların üzerinde işlem gerçekleştirdi. Ancak Uniswap’ın ilk tokeni UNI 2020 yılında piyasaya giriş yaptı.

Uniswap’ı Diğer Kripto Paralardan Farklı Kılan Olay Nedir?

DEX platformları, alım satım yapmak ve yatırımcıların fonlarını tutmak için üçüncü tarafa ihtiyaç duymaz. Uniswap, kullanıcılarına bu teminatı sağlamaktadır. Yatırımcılar fonlarının uygun şekilde saklanmasından sorumludur. İşlemler akıllı sözleşmeler kullanılarak gerçekleştirilir.

Uniswap protokolünün öncülük ettiği otomatik piyasa yapıcı (AMM) veya sabit işlevli piyasa yapıcı (CFMM) mekanizması aracılığıyla daha güvenilir bir yapıya bürünmüştür. Hiç bir kimseye ihtiyaç olmadan ticaret yapmakta olanak tanıt.

Uniswap; AMM mekanizması, bireylerin aracılar olmadan eşler arası (P2P) ticaret yapmalarını sağlar. Bir arabulucuya veya üçüncü tarafa güvenmek yerine, bireyler Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar tarafından yönetilen havuzlara doğrudan likidite sağlar.

Etkileyici bir şekilde, Uniswap da özelleştirilebilir. Kullanıcılar, herhangi bir sınırlama olmaksızın çeşitli belirteçleri veya varlıkları değiştirebilirler.

UNI Çalışma Prensibi

Kullanıcılar Uniswap protokolünde işlem yapmak istediklerinde, kripto cüzdanlarını yalnızca merkezi olmayan uygulamaya bağlamaları gerekir. Ardından, seçtikleri ticaret çiftlerini destekleyen likidite havuzlarına eşdeğer bir token aktarırlar.

Uniswap, akıllı sözleşme likidite havuzundaki token miktarını hesaplar. Bu rakam, o havuzda sağlanan likiditeye bağlı olarak sürekli olarak güncellenir. Örnek vermek gerekirse, bir kullanıcının ETH/USDT işlem çiftlerini destekleyen bir likidite havuzuna 1 ETH ve 1 USDT girmesi gerekecektir.

Daha sonra, diğer kullanıcılar bu varlıkları takas edebilir ve bu süreçte bir işlem ücreti alabilir. Likidite sağlayıcıları, genellikle yerel UNI belirtecinde olmak üzere bu işlem ücretinin bir kısmını alır.

Diğer birçok blok zinciri protokolü gibi, Uniswap işlemleri de doğrulandıktan ve blok zinciri defterine eklendikten sonra herkese açık olarak görüntülenebilir ve değişmez.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

coinnet