11 Mayıs 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
4041237
96123
Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, önde gelen akıllı sözleşme blok zincirinde merkezileşme sorununu çözmek için ele alınması gereken birkaç sorunu listeledi.
Devam eden Kore Blockchain Haftası (KBW) sırasında Buterin, düğümlerin merkezileştirilmesinin en büyük sorunlardan biri olduğunu ortaya koydu. Düğümleri çalıştırmanın maliyetini düşürerek ve bu tür faaliyetleri daha az zorlaştırarak zorluğun giderilmesini tavsiye etti.
Ethereum ana ağ istatistiklerinden elde edilen veriler, ağın düğümlerinin çoğunun merkezi varlıklar aracılığıyla çalıştırıldığını göstermektedir. Kabaca %60’ı Amazon Web Services (AWS) ve %6’sı Google Cloud tarafından yönetilmektedir. Bu da AWS’nin 5.901 aktif Ethereum düğümünden 1.810’unu, Google Cloud’un ise 186’sını yönettiği anlamına geliyor.
Merkezileşme sorunu, Ethereum blok zincirinin tek bir arıza noktası sorunuyla karşı karşıya kalmasına ilişkin endişeleri artırmıştır. Bazı sektör uzmanları da Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un AWS’yi kapatarak Ethereum tabanlı merkezi olmayan uygulamaları kapatabileceği uyarısında bulundu.
KBW etkinliğinde konuşan Buterin, düğüm merkezileştirme sorununun Ethereum’un uzun vadede merkezsiz kalmasını sağlamak için “bulmacanın büyük bir parçası” olduğunu söyledi. Merkeziyetsizliğin insanların düğümleri çalıştırmasını kolaylaştırmak için gerekli bir teknoloji olduğunu açıkladı.
Ethereum Vakfı’nın merkeziyetsizlikle ilgili bir raporunda belirttiği gibi, bir düğüm çalıştırmanın faydaları yalnızca pahalı donanıma sahip kullanıcılar tarafından kullanılabiliyorsa, ademi merkeziyetçilik imkansızdır. Statüsüzlük, bir ağın herhangi bir merkezi hizmet sağlayıcısına güvenmeden blokları doğrulama yeteneğini içerir.
“Günümüzde bir node çalıştırmak için yüzlerce gigabayt veri gerekiyor. Merkezi olmayan istemcilerle, bir düğümü temelde sıfırda çalıştırabilirsiniz… Uzun vadede, tam anlamıyla telefonunuzda çalıştırabileceğiniz tamamen doğrulanmış Ethereum düğümlerini sürdürme planı var” diyen Buterin, Ethereum’un yaklaşan Verge ve Purge yükseltmeleri sırasında merkeziyetsizliğe doğru önemli adımlar atacağını açıkladı.
Merkeziyetsiz Ethereum yol haritasının önemli bir parçası olsa da, ağın kurucusu sorunun büyük olasılıkla on ila yirmi yıl içinde çözüleceğini belirtti.
Bununla birlikte Buterin, Ethereum ‘un ademi merkeziyetçiliğini geliştirmek için atılabilecek diğer adımları da özetledi. Bunlar arasında dokümantasyonun kolaylaştırılması, dağıtık stake etmenin önündeki engellerin kaldırılması ve stake etmenin daha güvenli ve kullanışlı hale getirilmesi yer alıyor.
Bu arada bilgisayar programcısı, daha yüksek ölçeklenebilirlik seviyelerine ulaşmanın şu anda Ethereum ağı için en acil endişe kaynağı olduğunu belirtti.
Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sorumluluk Reddi: Coin-net.com’da ifade edilen görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcılar, Bitcoin, kripto para birimi veya dijital varlıklara herhangi bir yüksek riskli yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelidir. Transferlerinizin ve alım satımlarınızın kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu lütfen unutmayın. Coin-net, herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını tavsiye etmez, Coin-net bir yatırım danışmanı değildir.
------------------------------
Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Kripto para yatırımları yüksek risk içerir ve tüm yatırım kararlarınızdan kendiniz sorumlusunuz.
CoinNET.com, içeriklerden doğabilecek zarar veya kayıplar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.
------------------------------
Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Kripto para yatırımları yüksek risk içerir ve tüm yatırım kararlarınızdan kendiniz sorumlusunuz.
CoinNET.com, içeriklerden doğabilecek zarar veya kayıplar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.