El Salvador resmi olarak Eylül 2021’de Bitcoin’i yasal para olarak tanıdı. İlk başta çok güzel ilerleyen ve herkesin büyük umutlar beslediği Bitcoin ile ilgili fikirler değişiyor. El Salvador’da halkın nabzı tutuldu ve Bitcoin ile ilgili güncel fikirleri soruldu.
José Bonilla, herkesin kripto para birimini kullanmasına izin veren devlet destekli bir dijital cüzdana kaydolan ilk vatandaşlardan biriydi. Turist kasabası Concepción de Ataco’da ailesiyle birlikte bir ayakkabı mağazası işleten 23 yaşındaki Salvadorlu, teknolojiyi denemeyi dört gözle bekliyordu. Maliyetleri azaltacağını ve ödemeleri hızlandıracağını duymuştu.
Birkaç günlük teknik aksaklıkların üstesinden geldikten sonra, Bonilla çalışmaya başladı ve müşterilerden Bitcoin ile ödeme kabul etti.
Ama parlaklık her geçen gün sönüyordu, Şubat 2022’ye kadar… Bonilla’nın Bitcoin hakkındaki şikayet listesi uzundu: Mevcut tek Bitcoin ATM’si çok uzaktaydı, hükümet yardım hattı yavaştı ve fiyat çok değişkendi. Bir gün, bir müşteriden gelen 25 dolarlık bir işlemi teknik sorunlar nedeniyle kaybetti. Dijital cüzdanın müşteri hizmetleri ekibinden bir daha haber alamadı. “Artık kullanmamaya karar verdim” dedi.
O tek değil. El Salvador’un Bitcoin Yasasının yürürlüğe girmesinden altı ay sonra, kripto para biriminin benimsenmesi düzensiz devam ediyordu. Kripto öğrencileri için popüler bir yer haline gelen engebeli bir Salvador kıyı şeridi olan “Bitcoin Plajı”nda bile geçiş zorlu oldu. Yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra dünyanın geri Kalanı ziyaret ettiğinde, bazıları hala Bitcoin hakkında emin değildi. Hindistan cevizi satıcısı Dina Ponce, ilk kez dijital ödemeleri kabul edecek şekilde genişleterek daha fazla satış yapabildiğini, ancak teknolojiyi tam olarak anlamadığını ve Bitcoin’in değerinin, kendisine yaptığı tasarrufları sağlayacak kadar yükselmediğini söyledi.
Bitcoin Beach çevresindeki diğer işletmeler, Bitcoin’den vazgeçtiklerini ve sadece nakit kabul etmeye geri döndüklerini söyledi. Ailesinin bir sörf okulu ve restoran işletmesine yardım eden 21 yaşındaki Axel Medina, “Para biriminin değer kaybetme şekli yüzünden para kaybediyorduk” dedi. “İşimizi bu şekilde sürdürmek zordu.” diye ekledi.
Başkan Nayib Bukele, Haziran 2021’de Bitcoin yasasını ilk açıkladığında vatandaşlarına büyük bir söz vermişti. Bitcoin’i benimsemenin ekonomiyi dijitalleştireceğini, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltacağını, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık %20’sini oluşturan havale ücretlerini düşüreceğini ve yatırımı artıracağını söyledi. El Salvador, kripto para biriminin dönüştürücü gücünü ulusal ölçekte kanıtlayan ilk ülke olabilir.
Ülkede Bitcoin benimseme kapsamının tam bir resmini elde etmek zor. Ocak ayında hükümet , en az 4 milyon kullanıcının (neredeyse ülke nüfusunun tamamı) son birkaç hafta içinde hükümetin cüzdanının gerçek kullanıcıları olarak doğrulandığını belirten bir raporu onayladı. Ancak Mart ayında El Salvador Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yayınlanan bir ankette, iletişime geçilen işletmelerin %86’sının Bitcoin kullanarak hiç işlem yapmadıklarını bildirdiği bildirildi.
Düzinelerce Salvador vatandaşı, ekonomist ve teknoloji geliştiricisi ile yapılan röportajlar, projedeki çatlakları ortaya çıkardı. Başlatıldığından bu yana, girişim teknik aksaklıklarla boğuşurken, Bitcoin’in merkezi olmayan ahlakı ile El Salvador’un otoriter hükümeti arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan gerilimler ortaya çıktı.
“Bunu neden yaptı?” sorusuna, İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji sorumlusu ve küresel Bitcoin’in benimsenmesinin savunucusu Alex Gladstein, “Bana göre bu biraz açık. Bunu kendi çıkarları için ve ünlü olmak için yaptı.” dedi.
Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.