a
coinnet
coinnet
coinnet

EasyFi 19 Nisan 2021 tarihinde bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğramıştı. Detayları buraya tıklayarak o dönemde hazırladığımız makaleden öğrenebilirsiniz. Devam edenler için Easyfi gerçekleşen siber saldırı sonrası bilgisayar korsanlarını bulmak adına uzman ekip ile çalışamalar yürütmüştür. Fakat harcanan bu zamanın ve enerjinin topluluk adına harcanmasının daha gerekli olduğu düşünülerek şu anlık odak noktası kullanıcıların kayıplarına çevrilmiştir. Easyfi kullanıcıların kayıplarını telafi etmek ve ekibin düşüncelerini ifade etmek adına bugün bir açıklamada bulundu. Yazının detayları şu şekilde;

Easyfi Siber Saldırı, Easyfi  Siber Saldırı Sonrası Telafi Adımlarını Açıkladı

Easyfi Telafi Adımları

Aşağıda maddeler halinde izlenecek adımlara geçmeden önce EasyFi ‘nin yaşananlar için yaptığı açıklamanın özetini aktararak başlayabiliriz. Çok kısa olarak; EasyFi, 3 farklı ağ(Ethereum, Polygon, Binance Smart Chain) üzerinde işlev göstermektedir. Gerçekleşen saldırıda Bianance Smart Chain etkilenmemiş, diğer iki ağda mağduriyetler meydana gelmiştir. Proje dünyanın farklı bölgelerinden katılımcılara sahip olması nedeni ile küresel boyuta ulaşan bu mağduriyeti önlemek adına derhal çalışmalara başlamıştır. Çalışmalar esnasında projenin ayakta kalabilmesi ve hazinenin erimemesi adına gerekli fonlar açılmış ve destek sağlanmıştır. Topluluk ile olan iletişim karşılıklı paylaşımlarla düzenli olarak sürdürülmektedir. Yaşana hasarın karşılanması adına EasyFi kendini mağdurlara borçlu olarak ifade etmektedir. Önümdeki dönemlerde maddi hasarın karşılanması için aşağıdaki adımlar ve kararlar uygulanacaktır.

Kısaca Yapılacaklar:

  • EasyFi, katılımcıların, kullanıcıların, borç verenlerin ve mevduat sahiplerinin hasarlarının %100’ünü telafi edecektir.
  • Easyfi, operasyon ve iş protokollerini genişletmek üzere güçlü destekçilere sahiptir.
  • EasyFi, stratejik yatırımcılar için başka bir fon daha açmıştır ve şimdiden oldukça büyük bir miktar toplanmıştır.
  • Polygon Network’teki protokol sözleşmelerine katılan kullanıcıların fonları ödeme üzere yakın çalışmalar yürütülmektedir.
  • Her adresin net bakiyesi alınan kayıtlar doğrultusunda saldırıdan önceki bakiyeye göre şekil alacaktır.
  • Kullanıcılara iki aşamada geri dönüş yapılacaktır. 1- fonlarının % 25’i derhal karşılanacak, 2- % 75’i EZ IOU’larda sonradan karşılanacaktır.
  • EZ IOU, EASY V2 ile 1: 1 oranında desteklenen bir ERC20 tokenıdır.
  • EZ IOU sahipleri, birden çok yeni teşvik programı kapsamında EasyFi ve ortak projelerden yararlanacaktır.

Neler Yaşandı?

Bildiğiniz üzere 19 Nisan tarihinde bilgisayar korsanları iyi planmış bir saldırı ile Polygon ağı ve Ethereum ağındaki EasyFi sözleşmelerine saldırı düzenledi. 3 ağda da Katman 2 protokol olarak olarak faaliyet gösteren EasyFi’nin, Binance Smart Chain’da ki protokol sözleşmeleri saldırıdan etkilenmedi.

Saldırı sonrasında güvenlik şirketleri ile alınan karaları ve yetkililerin yaptığı açıklamaları aşağıdaki listeden sırasıyla takip edebilirsiniz.

Yeni Stratejik Yatırımcılar ve Destekçiler

Saldırı sonrasında hazinenin ve fonların ayakta durabilmesi uzun vade için çok önemliydi. EasyFi bu konuda hızlıca yardım ve destek bularak eskisinden daha güçlü olma yolunda gelişmelerin ertesi gününde toparlanmaya başladı. Ek olarak yeni araçlar ve protokol altyapısı genişletilerek yepyeni ürün serisinin tanıtılmasına yardımcı olunmuştur. Bu konuda ekosistemin her köşesinden destekçiler ve projeye inanan insanların destekleri en zor günde EasyFi’ya büyük yardımcı olmuştur. Proje bu destek için yanında olan herkese sonsuz teşekkürler diler.

Saldırı Sonrası

Olayın sonrasında yaşananlar sosyal medya ve iletişim kanalları aracılığı ile topluluğu ve ortaklara aktarılmıştır. Saldırı sonrasında ilk dönemlerde rapor hassas verilerden dolayı açıkça paylaşılmasa da, sonrasında EasyFi ‘un kurucusu ve CEO’su Ankitt Gaur gerekli açıklamaları yapmıştır.

Geri Ödeme Planı

Kullanıcıların nasıl etkilendiğini tespit etmek için gerekli veriler hızlıca incelenmiş ve analiz edilmiştir. Mağdurların cüzdanlarının son durumlarının kayıtları alınmış ve telafi sürecinde geri ödenmek üzere gerekli hazırlıklar yapılmıştır.

Bu konuda kullanıcının fonlarının (likidite sağlayıcıları/borç verenler) %100’ünün geri ödemesine karar verilmiş ve bu şekilde Polygon ağındaki protokol sözleşmelerine yatırılmıştır. Adreslerin anlık bakiyelerin kayıtları alınmıştır ve net bakiye sonuçlarına göre geri ödeme tamamlanacaktır.

Tüm piyasalarda herhangi bir varlık yatıran tüm borç verenler/mudiler, aşağıda belirtildiği gibi iki kısımda net mevduatlarına karşı %100 tazmin edilecektir:

I. Kullanıcılar tarafından yatırılan toplam tutarın %25’i anında stabil coin olarak ödenecektir.

EZ IOUs

II. Kullanıcılar tarafından yatırılan toplam miktarın kalan %75’i, 1:1 oranında EASY V2 tokenları EZ tarafından desteklenen EZ (IOU’lar) olarak ödenecektir. Bu kelimenin tam anlamıyla “Sana borçluyum” anlamına gelir.

  1. EZ IOU’lar, dağıtım sırasında EZ’nin ikincil piyasalardaki geçerli spot fiyatı üzerinden %25 indirime tabi olacaktır.
  2. EZ IOU’lar, özel bir gösterge panosu aracılığıyla EASY V2 tokenı EZ’ye karşı 1:1 oranında kolayca kullanılabilir. Dolayısıyla 1 EZ (IOU) = 1 EZ, her zaman.
  3. EZ IOU’lar, protokolde kalan mevduatlarının eşdeğer miktarı için hemen kullanıcılara dağıtılacaktır (Toplam net mevduat eksi yukarıda belirtildiği gibi ödenen %25), ancak EASY V2 tokenlerı EZ’ye karşı 6 aylık bir süre boyunca kullanılabilir.
  4. Kullanılabilir EZ tokenlarının kilidi, Poligon Ağı’nda blok başına orantılı olarak açılır ve kullanıcılar istedikleri zaman talep edebilir.
  5. EZ IOU’lar, ERC20 tokenıdır, bu nedenle, listelemeyi seçerlerse DEX’ler ve borsalar üzerinden kolayca takas edilebilirler. Dolayısıyla, herhangi bir zamanda EZ IOU sahiplerine likiditeyi kolaylaştırmak için çok likit bir EZ IOU’ları piyasası oluşturulabilir.

Bir not olarak; Polygon ağındaki EasyFi borç verme piyasalarında değişken varlıklar yatıran kullanıcıların, dağıtım sırasında ilgili varlığın geçerli spot fiyatına göre tazmin edilecektir.

EZ, EasyFi için yönetişim tokenıdır(governance token) ve şu anda Binance, AscendEx, Bilaxy, Gate, Uniswap, Quickswap ve diğer borsalar gibi en iyi borsalarda oldukça likit bir tokendır. Yani hızlıca ve her zaman alınabilir ve satılabilir. Elde kalma gibi bir durum diğer tokenlara göre daha nadir görülür.

IOU’ların, EZ ikincil piyasasını sipariş defterleri üzerindeki anormal satış tarafı baskısından korurken, likidite sağlayıcıları için anında likidite yaratmak için harika bir araç olduğuna inanıyoruz. EZ ve EZ IOU sahipleri protokol işleyişinden ödüller kazanabilirler.

EZ IOU sahipleri için avantajlar:

  • 1:1 oranında kazanılmış EZ tokenlarıyla %100 desteklenir
  • Dağıtım sırasında EZ’nin spot fiyatında %25 indirim
  • Polygon ağındaki kilidi açılmış EZ’ye karşı hemen kullanılabilir
  • Herhangi bir ERC20 tokenıyla benzer şekilde aktarılabilir ve takas edilebilir

Gelişmeleri projenin resmi Telegram ve Twitter adreslerinden takip edebilirsiniz.

Gelecek gelişmeleri bizlerde Türkçe olarak aktarıyor olacağız. Sosyal medya hesaplarımız: TwitterFacebook, Telegram.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.