a

Bu Ülke 2008 ABD Krizi Gibi Bir Ekonominin Eşiğinde!

coinnet
coinnet

15 Ağustos Pazartesi günü, Çin Merkez Bankası, bankacılık sisteminden nakit çekerek bu yıl ikinci bir indirimle faiz oranını düşürdü. Analistler diğer büyük ekonomilerin faiz artırımına kıyasla politikadaki bu farklılığın, hükümetin yavaşlayan ekonomiyi destekleme kararlılığıyla ilgili olduğuna inanıyor. Diğer şeylerin yanı sıra, Çinli yatırımcıların emlak takıntılı göründüğünü ve servetlerinin %70’ini bu pazara bağladığı bildirildi.

Çin borsasının güvenilmezliği nedeniyle, Çin’in gayri safi milli hasılasının o zamandan beri üç katına çıkmasına rağmen Şanghay Bileşik 2008 zirvesinden toparlanamadığı için Çin vatandaşları gayrimenkul yatırımı yapmayı tercih ediyor. Merkez bankası şu açıklamayı yaptı:

“Çin ekonomisi neredeyse tam bir çöküş yaşıyor. Bankalar, şu anda art arda bir direnişle karşı karşıya olan konut geliştiricilerine ayrım gözetmeksizin borç verdiği için yaklaşık yarım milyon müşteri mevduatlarını kaybetti. İşte Çin Hükümeti’nin bilmenizi istemediği bir hikaye.”

Çin Vatandaşlarını Mağdur Ediyor

Pekin’deki ortalama bir evin fiyatı, 10 katına ulaşan New York’a kıyasla, ortalama yıllık gelirin 25 katı kadar yüksek. Bu tür artan talep ve yüksek fiyatlar, geliştiricilerin henüz inşa edilmemiş evleri önceden satmalarına yol açtı; daha sonra bu parayı Ponzi benzeri bir döngü yaratarak yeni projeler başlatmak için kullanırlardı. Stephan, geliştiricilerin ödemeleri temerrüde düşürmeye başlamasıyla birlikte emlak krizinin projeler için borç veren bankalara da sıçradığını belirtiyor. Şu sözler söylendi.

“400.000’den fazla müşterinin bu tür faaliyetlere kurban gittiğini gösteren raporlarla birlikte, halkın bankacılık sistemine olan güveni düştü. Hükümet, banka kaçışlarını ve likidite sıkışıklıklarını önlemek için devreye girdi. Ancak bu stratejileri şüpheli görünüyor.”

Bu tür gelişmeler, Çin ‘in yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken %5,5 gayri safi milli hasıla büyüme oranını kaçırmasına neden olabilir. Stephan’ın sonuca vardığı gibi, Çinli şirketlerin ABD hisse senetlerine yatırımları var. Bu nedenle, Çin’deki ekonomik sorunlar, bu holdinglerin satılmasına neden olabilir. 

Çin’deki emlak krizinin ciddiyetine bakılmaksızın, yatırımcıların dünya çapında meydana gelen çeşitli tepkilere karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Covid karantinaları sırasında yaşanan şoklar nedeniyle ekonomiler hala kırılgan.  Bu sebeple, piyasalara yeni bir tepki geldiğinde hisse senedi piyasalarında ani satışlar gerçekleşebilir.    

Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.