a
coinnet
coinnet

Kripto para birimlerine yatırım yaparken, özelliklerini bilmek son derece önemlidir. Projenin detayını bilmeden yatırım yapmak büyük bir risk olur. Kripto ekosisteminde pek çok projenin altyapısı bulunmamaktadır. Ancak Hedera bunlardan birisi değil.

Yatırım yaparken, projenin sağlamlığı desteklediği yapılar ve bulunduğu borsalar gibi pek çok etmen göz önünde bulundurumalıdır. Sadece getiri beklemek yanlış bir düşünce olur.

Bu yazımızda 2022 yılının sonlarında popüler olmaya başlayan ve üzerine dikkatleri çeken bir altcoin’i inceleyeceğiz. Proje, bazı özellikleriyle rakiplerinden ayrışıyor. Peki Hedera nedir? Ne zaman ve kim tarafından oluşturuldu? Hedera nasıl çalışır? Tüm merak edilenler bu yazının içide. Öyleyse başlayalım…

Hedera (HBAR) Nedir?

Hedera, kripto para birimi işlemleri ve merkezi olmayan uygulamalar için oluşturulmuş bir Proof of Stake (PoS) akıllı sözleşme platformudur.

Ağ, yönlendirilmiş döngüsel grafik (DAG) adı verilen bir teknoloji kullanır. Nlok zincirine benzersiz bir yaklaşım sunarak kendisini diğer blok zincirlerinden ayırır. Tek bir doğrusal, sıralı blok zincirine sahip geleneksel bir blok zincirinin aksine, bir DAG ile bilgisayar (düğümler) ağ grupları, rastgele bir yapı kullanılarak aynı anda birbirleri arasındaki bağlantıların doğrulanmasına izin vermek için paralel olarak çalışır.

Blok zinciri ağları, tarihsel olarak, “blok zinciri üçlemi” olarak bilinen merkeziyetçilik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik arasındaki doğru dengeyi korumak için mücadele eder. Bu üçlem, tasarım ödünleri gerektirir ve yüksek verimli ancak merkezi olmayan platformlar gerektiren işletmeler, kurumlar ve hükümetler için zorluklar ortaya çıkarır.

Hedera’nın amacı, sağlık, finansal hizmetler, tedarik zinciri, merkezi olmayan finans (DeFi) ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) ve sabit paralar aracılığıyla ödeme dahil olmak üzere çok çeşitli gerçek dünya kullanımları için oluşturulmuş bir ağ oluşturmaktır.

Hedera Ne Zaman ve Kim Tarafından Ortaya Çıkarıldı?

Kripto para projesinin ilk tohumu, 2017 yılında atıldı. Amerikalı teknoloji uzmanları Leemon Baird ve Mance Harmon tarafından kuruldu. Ayrıca geliştiriciler, Baird ve Harmon, Hedera’nın altında yatan teknolojiyi geliştiren şirket olan Swirlds Labs’ı da kurdu. Her iki kurucu da yazılım geliştirme ve teknoloji endüstrisinde deneyime sahiptir ve AI, güvenlik, savunma, kimlik ve daha fazlasında geniş uzmanlığa sahiptir.

Hedera’nın geliştirilmesi HBAR Vakfı tarafından görevlendirilir ve Google, Dell ve IBM’i içeren 39’a kadar işletmeden oluşan HBAR Yönetim Konseyi tarafından yönetilir.

Hedera Nasıl Çalışır?

Kripto para platformu, ağın işleyişine katkıda bulunan Hedera Ağ Hizmetleri adı verilen üç ayrı çerçeveye ayrılabilir:

  • Hedera Token Service (HTS) – yerel fungible ve non-fungible token’ların (NFT’ler) yapılandırmasına, yönetimine ve aktarılmasına izin verir.
  • Hedera Mutabakatı Hizmeti (HCS) – Hedera ağının işlemleri ve diğer olay veri günlüklerini (yönetişim kararları ve tedarik zinciri varlıklarını izleme gibi) kaydetmesine olanak tanır.
  • Hedera Akıllı Sözleşme Hizmeti – geliştiricilerin, Hedera’da dapps oluşturmak için çeşitli programlama dillerinde (Ethereum’un yerel Solidity dili dahil) akıllı sözleşmeler dağıtmasına olanak tanır.

Projenin Kripto Parası “HBAR”

Hedera, kullanıcıların ödüller ve gelişmiş ağ güvenliği karşılığında bir doğrulayıcı düğümü çalıştırmak için HBAR paralarını stake etmelerine olanak tanıyan bir Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizması kullanır.

Hedera tarafından kullanılanlar gibi yönlendirilmiş döngüsel grafik protokolleri, işlemlerin aynı anda geliştirildiği grafik benzeri bir yapı kullanır. Bir DAG’de “asiklik” terimi, protokolün döngüleri kullanmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, fikir birliği sırasında, DAG’ler döngüler halinde tekrarlanmaz veya çalışmaz.

HBAR ayrıca, dapp geliştirme, işlem ve akıllı sözleşme ücretleri ve ağ yönetimi oylaması için bir ödeme aracı da dahil olmak üzere ağdaki ek hizmetleri yerine getirmek için kullanılır.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

coinnet

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.