a
coinnet

PUBG Geliştiricisinin Yeni Projesi Artemis Hakkında Her Şey

coinnet
coinnet

PUBG’nin geliştiricisi Metaverse’e Artemis adlı bir projenin girişini duyurdu. Bu proje kâr amacı gütmeyen, tüm yaratımlara açık bir proje olacak. Eşyalar, tokenlar ve oyun içi özellikler sunan yeni bir dijital ekonomi, Dünya benzeri bir ortama benzeyecek olan Artemis’te oyuncuları ve yapımcıları birbirine bağlayacak. Daha önce görülmemiş sayıda insan, gezegen boyutundaki dünyada kendi zevklerini nasıl yaşamak istediklerini belirleyecek.

Video oyun gazetecisi Nathan Brown tarafından yayınlanan Hit Points bülteninde Greene, Artemis ile ilgili yeni bilgiler verdi. Geliştirici, 2019’da PUBG ekibinden ayrıldıktan sonra, 40 kilometrekarelik geniş bir çevreye sahip geniş bir oyun mekaniği olan Prologue’u tanıttı. Greene, Hit Points’in Salı günkü bölümünde Brown’a Prologue’un sonunda Dünya büyüklüğünde bir sanal oyun alanı olan daha da görkemli bir Artemis için teknoloji gösterisi olarak hizmet edeceğini bildirdi.

Teknoloji şirketleri, uzmanların şu anda kullandığımız metin tabanlı internetten daha çok gerçek dünyaya benzeyeceğini tahmin ettikleri internetin hayali bir sonraki versiyonu olan Metaverse’i yaratma arzularını kamuoyuna açıkladılar. Buna ek olarak Greene’in Metaverse anlayışında herkes aynı evrene sahip olacak ve aynı evreni paylaşacak.

Artemis Tam Olarak Nedir? Bir Oyun Mu Yoksa Blok Zinciri Mi?

Greene’in Prologue ve Artemis’i yaratmak için Amsterdam’da kurduğu stüdyo PlayerUnknown Productions, bir oyun stüdyosundan çok bir araştırma ve geliştirme tesisini andıran bir isme sahip. Hit Points’e konuşan Greene’e göre grupta nükleer bilimciler ve matematikçiler de yer alıyor. Bunlar genellikle bir video oyunu ekibinde çalışacak türden insanlar değil. Ancak Artemis aslında bir oyun değil. Greene’e göre Artemis insanların istedikleri her şeyi yaratmakta ya da oynamakta özgür oldukları merkezi olmayan interaktif bir evren.

Greene bu konu hakkında; ‘’Bu konuda son derece belirli görüşlerim var. Dolayısıyla belirli bir şekilde yapılmalı. Bu evren ancak herkes için yaratılırsa var olabilir, sadece kâr amacı için değil’’ İfadelerini kullandı. Bu kapsamda uzman yönetimine ihtiyaç duyan devasa bir fikir olduğu için Greene, Ubisoft Massive’in eski genel müdürü David Polfeldt’i kıdemli danışman olarak PlayerUnknown grubuna katılması için işe aldı.

Günümüzde bile Artemis’e benzer bir şey inşa edecek teknoloji mevcut değil. Tümüyle gelişmiş biyomlarını keşfeden binlerce insanla 1:1 ölçekli sanal bir Dünya yaratmak oldukça zor. En azından pratik ölçekte, Dünya’nın metaverse bir aynasını oluşturmak için gereken kaynaklar şu anda mevcut değil. Dolayısıyla PlayerUnknown Productions, tüm çabalarını makine öğrenimi ile desteklenecek bir oyun motoru olan Melba’yı yaratmaya yönlendirdi.

Artemis’in Gelişen Teknolojileri

Greene’e göre Artemis’i inşa etmek mühendisler için gülünç miktarda çalışma gerektirecek bir projedir. Ancak bir gezegen değerinde ağaç, bitki, vadi, nehir ve dağları durmaksızın üretebilen bir yapay zekâ bunu başarabilecektir.

Yapay zekâ iyi inşa edilir ve doğru veriler girilirse Artemis’e hayvanlar ve hatta gerçekçi bir şekilde hareket eden ve etkileşime giren insanlar gibi NPC’ler de verebilir. Greene, Hit Points’e yaptığı açıklamada, şirketinin yarattığı teknolojinin bir kısmı için hâlihazırda bir dizi patent başvurusunda bulunduğunu ve nasıl çalıştığına dair bazı ayrıntılar verdiğini açıkladı. Bu kapsamda coğrafyayı haritalandırarak, ağaçlar ve binalar gibi nesneler ekleyerek ve sanatçılar tarafından oluşturulan hedefler ekleyerek bazı yeni bilgiler yaratıldı.

Green bu konu hakkında; ‘’Dijital bir alan yaratıyoruz. Dolayısıyla bu sistemin bir ekonomisi ve operasyonel sistemleri olması gerekiyor. Ancak bu durum Chanel ve Louis Vuitton gibi markalarla ilgili değil. AwesomePickle adında genç bir adam fantastik deriler satıyor çünkü insanların ne istediğini biliyor’’ dedi.

İdeal Bir Artemis Nasıl Olacak?

Artemis’in ideal versiyonu herkesin değiştirebileceği açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir sahiplik ortamıdır. Greene’e göre Artemis’in tüm vatandaşları sürece dâhil olacak ve PlayerUnknown Productions sonunda her şeyin iyi işlediğinden emin olmak için bir bakım pozisyonuna geçecek. Greene bunu yapısı olan ama gerçek kuralları olmayan bir ortam olarak tanımlıyor.

Artemis’in sahası gibi kısıtlı mülkiyete ve küçük bir kapsama sahip açık dünya oyunları bile, tasarımcılar tarafından sıklıkla beklenmeyen bazı şaşırtıcı anları ortaya çıkarmıştır. Örnek olarak;

New York’ta bir kadın 2007 yılında Craigslist’e ilan vererek “World of Warcraft “ta destansı bir uçan at satın almak için 5.000 altın karşılığında cinsel ilişki teklif etmişti (kadın sonraki bir ilanda da bir müşteri bulduğunu iddia etmişti).

2012 yapımı zombi kıyamet oyununda “DayZ ” ise oyuncuların güçlerini birleştirme ya da oyunun acımasız rekabet ortamında fasulye konserveleri için birbirlerini öldürme seçeneğine sahip olması insan doğası üzerine tartışmalara yol açmıştı.

Daha sonra Covid-19 için öngörücü modelleme üzerinde çalışan epidemiyologlar viral bir salgını taklit eden ve geliştiricinin “virüsün” tüm oyunculara bulaşmasını önlemek için oyunu kısa süreliğine kapatmasına neden olan 2005 “World of Warcraft” aksaklığından bahsetmişti.

Greene, İngiliz bilgisayar bilimcisi ve World Wide Web’in yaratıcısı Tim Berners-Lee’nin de buluşunu telif hakkı ya da patent kullanmadan özgürce dağıttığını belirtti. Yakın zamanda Berners-Lee, web’in büyük bir bölümünü kontrol eden Silikon Vadisi güç merkezlerine yönelik sert eleştirilerde bulunmuş ve “dijital distopya” olarak adlandırdığı geleceğe karşı korkunç bir uyarıda bulunmuştur.

Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.