Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das’ın kriptoya ilgisi yok denebilir. Hatta kriptoların kumardan başka bir şey olmadığını söyleyerek direkt bir yasakla kurtulmak istiyor.
Das, Cuma günü bir konferansta yaptığı konuşmada, RBI’nin kripto para birimi konusundaki duruşunun değişmediğini söyledi.
Banka yetkilisi, dijital para birimlerinin finansal bir ürün olarak kabul edilemeyeceğini ve “kumar faaliyetleri” olarak ele alınması gerektiğini açıkladı.
RBI, bu tür para birimlerine muhalefeti konusunda sesini yükseltti ve ayrıca geçen Ekim ayı sonlarında kendi merkez bankası dijital para birimini (CBDC) piyasaya sürerek diğer merkez bankalarına öncülük etti.
Das, neden kripto para birimlerinin tamamen yasaklanmasını istediğini daha da açıkladı. Bu varlık türleriyle ilişkili yaygın olarak bilinen terör finansmanı tehlikesinin yanı sıra, tanımlarının çok belirsiz olduğunu söyledi.
“Bazı insanlar bunu bir varlık olarak adlandırırken, diğerleri buna finansal bir ürün diyor ve eğer durum buysa, altının çizilmesi gerekir. Kripto söz konusu olduğunda, alt çizgi yoktur” dedi.
Bitcoin, Hindistan’da sıcak bir konu. Ancak hükümet bunu hafife almıyor. Yakın tarihli bir açıklamada, RBI şunları söyledi:
“Kripto o zaman finansal bir ürün değil, bu nedenle finansal bir ürün veya varlık kılığına giriyor, tamamen yanlış bir argüman.”
RBI’nin Bitcoin hakkındaki resmi duruşu, artık feshedilmiş borsa FTX tarafından uygulanan sistemin başarısız olduğuna dair raporların ardından geldi. Rapor ayrıca, RBI’nin Hindistan’da dijital para birimini yasaklama planları hakkında söylentiler olduğundan da bahsetti.
Ancak, makro düzeyde, RBI başkanı şunları söyledi:
Kripto para birimleri, bir işlem yapmak için bir takas aracı olma potansiyeline sahiptir. Çoğu dolar cinsinden ve büyümesine izin verilirse, bu da işlemlerin yüzde 20’sinin kripto aracılığıyla gerçekleştiği anlamına gelir. Bu, merkez bankası tarafından yapılmadığı ve tüm dünyadaki özel şirketler tarafından çıkarıldığı anlamına gelir.
Bu olursa ve insanlar dolar yerine kripto kullanmaya başlarsa, o zaman RBI ekonomideki para arzı üzerindeki kontrolünü kaybeder.
Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.