a

2023 Web3 Raporu, Sermayelerin Düşük Olduğunu Gösteriyor

coinnet
coinnet

Yeni bir çalışmanın bulguları, 2023’te ilk on Web3 projesinin toplu olarak 1,78 milyar dolar fon topladığını ortaya koydu. Bu rakamın bir önceki yıl toplanan 5,87 milyar dolardan %70 daha düşük olduğunu gösterdi. 

Bulgular ayrıca Web3 projelerinin toplamın %36,5’ini oluşturan altyapı projeleri ile 9 milyar dolarlık sermaye çekebildiğini gösteriyor. 2023 senesinde toparlanma evresi yaşansa da web3 odaklı projeler geride kaldı.

2023’ün Web3 Projeleri Ekside

Kripto borsası Binance tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ilk on Web3 projesine yapılan risk sermayesi yatırımları, 2023’te sadece 1,78 milyar dolar toplanarak önemli bir gerileme gördü. Bu toplam, 2022’de toplanan 5,87 milyar dolardan %70 daha düşük oran anlamına geliyor.

Çalışma raporunda açıklandığı gibi, ilk on projenin bağış toplama serveti, 2023’ün çoğunda hüküm süren düşüş piyasa koşullarının bir yansımasıdır. Sermaye akışlarındaki bu keskin düşüşe rağmen, ilk on Web3 projesinin tümü hala 100 milyon dolardan fazla para toplayabildi. Raporda şunlara yer verildi;

Özellikle, önemli finansmanın çoğu yılın ikinci yarısında gerçekleşti. Bu dönemde gerçekleşen en büyük 10 bağış toplamadan altısı gerçekleşti. Bunlar arasında, bir Bitcoin madencilik hizmeti sağlayıcısı olan Phoenix Group ve bir vesayet dışı ödeme altyapısı şirketi olan Ramp, sırasıyla toplanan miktarda 370 milyon ABD doları ve 300 milyon ABD doları ile paketi yönetti.

Altyapı Projeleri Sermayenin Üçte Birinden Biraz Fazlasını Oluşturuyor

Rapor; Web3 projelerinin toplam 9 milyar dolarlık yatırım çektiğini, altyapı projelerinin %36,5, merkezi finans (CeFi) ve merkezi olmayan finans (DeFi) platformlarının ise sırasıyla %13,3 ve %8,6 olduğunu göstermektedir. Merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO’lar), toplamın sadece %0,47’si kadar bir payla en az sermaye yatırımı miktarını gördü.

Raporda belirtildiği gibi, risk sermayesi (VC) firmalarının Web3 projelerine yönelik duyarlılığı, 3. çeyreğin sonuna kadar büyük ölçüde negatif kaldı. Bununla birlikte, kurumsal yatırımcıların spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilgi duyduğuna dair raporlar ortaya çıktıktan sonra, bu duyarlılık yükselişe başladı.

O zamandan beri, kripto piyasası en son yaklaşık iki yıl önce görülen fiyatlarla Bitcoin dokunarak yükseldi. Bu ralli, 2024’te artan VC yatırımlarının temelini attı. Bu olası senaryo hakkında yorum yapan raporda şunlar dedi:

2024’e girerken, yatırım faaliyetlerinde bir artış görmek şaşırtıcı olmaz. Bu beklenen büyüme, yalnızca bir önceki yılın düşük baz döneminden değil, aynı zamanda pazara nüfuz eden giderek artan yükseliş duyarlılığından da kaynaklanıyor.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.