a

Ruble Yaptırımlar Sonrasında Düşüşe Geçince Kriptoya Talep Arttı

Batı tarafından Rusya ekonomisine zarar verilmek istenmesi ruble için olumsuz bir gelişme olarak kaydedildi.

coinnet
coinnet

Ruslar, para birimleri olan ruble değer kaybettikçe daha çok kripto para birimlerine sarılıyorlar. Ortaya çıkan veriler birçok vatandaşın ruble değer kaybını kripto ile karşılamaya çalıştığını gösteriyor.

Ruslar Ruble’den Kripto Varlıklara Dönüyor

Rusya’daki insanlar ruble değer kaybını dijital varlıkları satın alarak karşılamaya çalışıyor. Böylece paralarının karşılığını sürekli olarak koruyan ülke vatandaşları daha az kayıp ya da herhangi bir kayıp yaşamadan hayatlarını sürdürmek istiyor.

Batılı ülkeler, 26 Şubat’ta Moskova’yı Ukrayna’ya yönelik saldırısından dolayı cezalandırmak için tasarlanan yaptırımlar arasında yedi Rus bankasının küresel bankacılık iletişim platformu olan Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği’ni (SWIFT) kullanmasını yasaklamayı kabul etti.

Hareket, bu bankaların havale gönderme veya alma kabiliyetini önemli ölçüde sınırlandırıyor ve misilleme korkusuyla anonimlik talep eden bir Rus expat, bunu bir “finansal nükleer bomba” olarak nitelendiriyor.

Rus kripto para borsası Bitget’in kurucusu ve başkanı  Gleb Jout, “Hiç kripto para birimi olmayan insanlar bile artık Bitcoin, Ethereum veya USDT’yi nasıl elde edeceklerini ve ülke aşırı hiperenflasyon dönemine girmeden önce temel olarak paralarının bir kısmını nasıl biriktireceklerini düşünüyorlar, ki bu zaten başlamakta” dedi.

İlgili: Rusya, Uluslararası Bankacılık Ablukasından Kripto ile Kurtulabilir Mi?

Bitcoin, Ruslar İçin Değer Saklama Aracına Dönüştü

Bitcoin uzun zamandır dünya üzerinden bir değer aracı olarak işlem görse de değer saklama konusunda yeni ilgi görmeye başladı. Rus Rublesinde yaşanan düşüş sonrasında vatandaşların bu noktada ilgi göstermesi Bitcoin gibi kripto varlıkların farklı bir noktada değerlendirilmesini sağladı.

Rus para birimi olan ruble Şubat ortasından bu yana yüzde 45 değer kaybederek ABD doları başına 136,50 yenden işlem gördü. Birçok Rus için, para birimindeki düşüş, Eylül’de üç haftalık bir dönemde rublenin ABD doları başına 6 yenden 21 yen’e düştüğü ve birçok hanenin tasarruflarını sildiği 1998 mali krizini ürkütücü bir şekilde hatırlatıyor.

Jout, yakın zamanda Rusya’daki ailesine mali destek sağlamak için yabancı bir üs kurmak için Moskova’dan Türkiye’ye taşındığını söyledi.

Yardımı blockchain yoluyla teslim etmeyi planlıyor. Jout, kriz başladığından beri kripto paranın Rusya’da daha yaygın olarak kabul edildiğini ve 82 yaşındaki büyükannesinin bile Bitcoin kullandığını da sözlerine ekledi.

Jout, “Benimseme yayılıyor ve bu çok, çok gerçek. Özellikle Rusya’da, çünkü 145 milyonluk bir nüfusa sahipsin ve bu yıl içinde belki de yüzde 15 ila yüzde 25’inin tamamen kripto para birimine dahil olmasını bekliyorum” dedi.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.