a

MFET CTO’su Musa Can MİNAZ İle Röportaj Özeti

coinnet
coinnet

CoinNet 14 Aralıkta yaptığı etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Çevreci duruşu ve Karbon Ayak İzi azaltma çabasıyla öne çıkan MFET projesinin CTO’su Musa Can MİNAZ’ı Telegram kanalında, AMA etkinliğinde konuk etti. Sesli gerçekleşen AMA etkinliğinde MFET temsilcisi projesini tanıttı ve moderatörün sorularını yanıtladı. Etkinlikte Twitter’dan ve Telegram’dan seçilen sorulara toplamda 200$ değerinde MFET Token dağıtıldı. Etkinliğin özetini değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

SORU: MFET tokenin misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?

CEVAP: MFET karbon ayak izini ölçmek ve azaltmak için blok zincir tabanlı ölçeklendirilebilir projeler geliştirir. Günlük yaşamda yaptığımız her aktivite sonucunda havaya, denize ve karaya yük oluşturan karbon ayak izini üretiyoruz ancak bir çoğumuz bu karbon ayak izinin nasıl bir etkisi olduğunun henüz farkında değil. 

Karbon ayak izi, dünyanın tamamını ilgilendiren bir sorundur. Yani bugün Hindistan’da yenilen 1 kg et, İstanbul’da sizin başınızı ağrıtıyor ya da İstanbul trafiğinde bekleyen araçların ortaya çıkardığı karbondioksit emisyonu orada sıcaklık artışına neden oluyor. 

Bu sebeple MFET’in hayat gayesi, topluluklara bu farkındalık bilincini vererek karbon ayak izini düşürmeleri için blockchain tabanlı aksiyonlar almalarını sağlamaktır. 

MFET’in hayali ise dünyanın her yerinde karbon ayak izini düşürmek için atılan adımlar da farkındalık yaratan birleştirici bir güç olmaktır.

SORU: Cüzdanınızda MFET tutunca karbon ayak izimizi düşürdüğümüzü söylüyorsunuz bunu nasıl yapıyoruz?

CEVAP: MFET kullanıcıları bu özelliğe mobil uygulamalarından da görebilmektedirler. Sistemin temelinde yer alan şey MFET’in bünyesinde olan “Endüstriyel Kiri (Paulownia) Ormanları”dır. Ciddi bir bütçe ayırarak Kiri ormanları yaratmamızın sebebi Kiri’nin,normal bir ağaçtan on kat daha fazla karbondioksit emerken dört kat daha fazla oksijen üreten bir ağaç olmasıdır. Tek bir Kiri ağacı yılda yaklaşık olarak 225 kg karbondioksiti absorbe ediyor.

MFET ailesi olarak şu anda 6000 Kiri ağacına sahibiz. Bu ağaçların dengelediği karbon ayak izini kullanıcılarımız ile paylaşıyoruz. Cüzdanınızda tuttunuz MFET miktarı kadar karbon ayak iziniz düşmüş oluyor. MFET, Kiri yatırımları yapmaya devam ettikçe karbon ayak iziniz de düşmeye devam ediyor.

SORU: Karbon ayak izi neden bu kadar önemli? 

CEVAP: Küresel ısınmanın temel nedeni artan sera gazı etkisidir. Sera gazının başlıca sebebi ise karbon salınımı yani karbon ayak izidir. 

Karbon ayak izi, insan faaliyetlerinin karbondioksit cinsinden ölçülen üretilen sera gazı miktarı açısından çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Birincil ve ikincil ayak izi olmak üzere iki şekilde oluşur. Birincisi; evsel enerji tüketimi ve ulaşım için kullanılan fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan doğrudan karbondioksit emisyonlarıdır. İkincisi ise kullandığımız ürünlerin üretim süreçlerinden ve sonradan kullanılma, atığa dönüşme, bozulma süreçlerinden dolayı gerçekleşen karbondioksit emisyonlarıdır.

Ülkemizin de içinde olduğu Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporlarına göre yer küremizi sanayi öncesi dönemin ortalamalarına göre 1°C ısındı ve dünya en fazla yarım derece daha ortalama sıcaklık artışını kaldırabilir. Bazı bölgelerde 1.50 derece bile aşılmış durumdadır. Bu dünyamızı ciddi bir iklim krizi içine girmek üzere olduğunu gösteriyor. Eğer 2030 yılına kadar yıllık ortalama ısı artışını 1.50 derece altında tutmazsak iki derecelik bir artış gerçekleşecek. Bu da takip edilen yıllarda insanlığı doğal felaketler kıtlık ve büyük göçler gibi ciddi sorunlarla baş başa bırakacak. Dolayısıyla küresel ısınmayı durdurmak 1.50 derecelik ısı artışını sabit tutmak gibi büyük bir sorumluluğumuz var

SORU: Karbon ayak izini düşürmek için çalışma yaptığını söyleyen bir çok proje var. Sizin farkınız nedir?

CEVAP: Ölçemediğiniz bir değeri değiştiremezsiniz. MFET olarak toplulukların karbon ayak izinin farkına varmaları ve bunu hızlı bir şekilde ölçerek aksiyon almaları için önemli eylemlerde bulunuyoruz.

Balance isimli projemizde 15 soruda kullanıcılara karbon ayak izlerini ortalama bir sonuçla ölçüyoruz. MFET açısından bunun önemi; yarattığı bilimsel veri ve bu verinin değeri. Özenle seçilmiş 15 soruda kitlelerin yaşam biçimleri konusunda sizi bilgilendiriyor. Topluluklar karbon ayak izlerini ölçerek bunu değiştirmek için bir adım atmış oluyor. 

Kullanıcılara testin sonunda emisyonlarını düşürmek için neler yapacaklarını bildiriyoruz. Ayrıca test sonunda emisyonların düşüreceklerini söz vermeleri durumunda, onlara özel bir sertifika da gönderiyoruz.

MFET olarak Yeşil Türkiye derneği ile bir protokol yaptık. Yeşil Türkiye derneği Türkiye’de ağaç dikmek için orman bakanlığı tarafından onaylanmış 7 kuruluştan birisi. Bu anlaşma sayesinde yakın bir zamanda Balance üzerinden kripto varlıklarınızı gerçek ağaçlara da dönüştürebilmeniz bu ağaçlara ait sertifikaları edinmeniz de mümkün olacak.

Şu anda karbon ayak izi ile ilgili çalışma yapan bir çok kripto varlık projesi karbon ayak izi sertifikasyonların alınıp satılması ile ilgili ve üretilmesi ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bizim en önemli farkımız karbon ayak izi ile ilgili 7’den 70’e herkesi bilinçlendirmeye çalışmak ve bununla ilgili aksiyon almalarını sağlamaktır. Çok basit yöntemlerle karbon ayak izinizi düşürmeniz mümkün. MFET’in hayat gayesi bu basit ve kullanılışlı yöntemleri herkesin öğrenmesini sağlamak ve ulaşılabilirliğini kolaylaştırmak.

SORU: Balance ile karbon ayak izini ölçtüğünüzü söylüyorsunuz bu ölçümler kesin sonuç mu veriyor yoksa yaklaşık mı? Nasıl bi sistem işliyor arka planda?

CEVAP: Balance sistemi üzerinde ölçtüğümüz bütün değerler aslında yaklaşık verilerdir. Balance’ın uzun, daha çok soru içeren ve daha net sonuç veren yapısı için çalışmalarımız, üniversite iş biliklerimiz devam ediyor. Onu da yakın bir zamanda  kullanıma sunacağız. 

Bizim Balance yapmak istediğimiz şey kullanıcılara karbon ayak izi bilincini aşılayabilmektir. Ölçüm sonucu ortaya çıkan değer %10 hatta %20 sapmayla verilmiş olabilir. Burada önemli olan kişilerin nasıl ve hangi aktiviteleriyle karbon ayak izi ürettiklerin farkına varmalarıdır. 

Balance üzerinde sorduğumuz sorular; ulaşım çeşitleri, evlerin ısıtma çeşitleri, kahve tüketimleri, alkol/sigara tüketimleri, yurtiçi ve yurtdışı uçuşlarıdır. İnsanların bu aktiviteler sonucunda karbon ayak izi ürettiğinin farkına varmalarını istiyoruz. 

Kullanıcıların karbon ayak izini hesaplarken ülkelerinin ortalama verilerini, o ülkeye ait istatistik kurumlarından çekiyoruz. MFET olarak her zaman arkamıza bilimi alarak hareket ediyoruz. Zaten sitemizde projelerimizi incelerseniz hepsinde Türkiye’nin önemli üniversiteleri ile iş birliklerimizi görebilirsiniz.

MFET web sitesini ve Telegram kanalını takip ederek daha güncel haberler alabillirsiniz.

CoinNet Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sorumluluk reddi: Coin-net.com’da ifade edilen görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcılar, Bitcoin, kripto para birimi veya dijital varlıklara herhangi bir yüksek riskli yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelidir. Transferlerinizin ve alım satımlarınızın kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu lütfen unutmayın. Coin-net, herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını tavsiye etmez, Coin-net bir yatırım danışmanı değildir.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.