a

İran’da Kripto Para Madenciliği Eylül Ayına Kadar Yasaklandı

coinnet
coinnet

İran’ın kripto para madenciliğine yönelik son baskısı, hükümetin yaz boyunca faaliyetleri yasaklamasıyla yeni bir boyuta ulaştı.  İran hükümeti, yaz aylarında yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle kripto para madenciliğine yasak koydu.

Bloomberg’in aktarımına göre Başkan Hassan Rouhani, ülkedeki Bitcoin madenciliğine yönelik kapsamlı yasağı duyurdu. İran’daki madencilik faaliyetlerinin çoğunun -% 85 kadarı-  lisanssız olduğunu belirten Rouhani, yoğun enerji kullanımı sebebiyle elektrik kesintileri yaşandığını söyledi. Ülke çapındaki yasağın Eylül ayına kadar süreceğini dile getiren Hassan Rouhani, elektrik talebinin tarihsel olarak en yoğun olduğu sıcak yaz aylarında iç tüketim için elektriği korumak amaçlı önlem alındığını belirtti.  Üretim için normalde 300 megavata kadar elektrik tüketimine izin verildiğine işaret eden Ruhani, “İzin verilen elektrik düşük olsa da mevcut üretim bunun çok üstün gerçekleşiyor. Kripto para üretiminde kullanılan elektrik 2 bin megavata kadar çıkıyor. Bitcoin ve diğer kripto paraları üretmek için çok fazla elektrik kullanılıyor.” şeklinde konuştu. İran , yasadışı kripto para madenciliği faaliyetleriyle aylarca mücadele ettikten sonra 2020 yılında kamulaştırma sürecini başlattı. Ülke, Ocak 2020’de kripto para madenciliği için yaklaşık 1.000 madenciye lisans verdi.

Elektrik kesintilerinin yanı sıra, İran’daki madencilik faaliyetlerindeki artışın hava kirliliğine yol açtığı da belirtiliyor.  İran’ın bu yasağının yıllık 1 milyar dolar kazanç sağlayan kripto para madenciliğine zarar vereceği düşünülüyor. İran’ın bu kısıtlama hamlesi, birçok kişi tarafından ABD tarafından uygulanan ekonomik yaptırımları atlatmanın bir yolu olarak görülüyor.

İran’da kripto piyasasına yönelik baskı , Çin’in açıklamalarının hemen ardından geldi. İran’la birlikte Kuzey Amerika’daki madencilerin de  daha çevre dostu operasyonlara doğru ilerlemenin yollarını aradıkları bildiriliyor.

Takipte Kalın!

Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.