a

2024 Yılında DEX Borsaları Altın Çağını Yaşayacak Mı?

coinnet
coinnet

Blok zinciri teknolojisinde, özellikle DEX sistemine çok ihtiyaç vardır. Aynı zamanda sistemde veri analitiği hayati bir felsefedir. Bu kavram, karar verme amacıyla merkezi olmayan borsalara (DEX’ler) erişmeye yardımcı olmak için kullanışlıdır.

DEX’lerden gelen kripto işlemlerine serbestçe erişilebilir, böylece onları veri analizi için uygun hale getirir. Temel olarak bu, peer-to-peer pazarlarından verileri çıkarıp analiz edebileceğiniz ve analiz edebileceğiniz anlamına gelir. İşte buna da daha çok on-chain analitiği veya analizi denir.

Merkezi Olamayan Borsa (DEX) Nedir?

Merkezi Olmayan Borsalar (DEX), kullanıcının işlemi kolaylaştırmak için bir aracıya ihtiyaç duymadan ticaret yapmasına olanak tanır. Üçüncü bir şahıs olmdan kripto para birimleri satın alabilecekleri veya satabilecekleri eşler arası pazarlardır. 

Geleneksel olarak, bankalar, ödeme işlemcileri ve komisyoncular finansal aracılar olarak hareket ettiler. Bununla birlikte, DEX’ler, merkezi olmayan varlık değişimine izin veren akıllı sözleşmeler kullanarak bu aracıların yerini almayı hedefliyor.

DEX Sisteminin Yükselişi

Merkezi olmayan finansın (DeFi) tanıtımı ve geliştiricilerin kripto ticareti için kullanıcı dostu ve daha erişilebilir çözümler oluşturmaktır. Yeni platformların ve özelliklerin geliştirilmesini yönlendirerek DEX’lerin yükselişine büyük katkıda bulundu. Bu, merkezi olmayan borsaların dinamik kripto para birimleri ve blok zinciri teknolojisi dünyasında önemli bir ilgi görmesini sağladı. 

Merkezi olmayan borsalardaki (DEX) toplam işlem hacmi 2022’deki 1 milyar dolardan 2.287 milyar dolara ulaştı. Gerçek zamanlı verilerden yararlanarak, zincir içi analitik veya DEX üzerinde analiz, pazarın ne kadar sağlıklı olduğu ve kullanıcı davranışları hakkında içgörüler sağlar. Öte yandan, merkezi olmayan borsalarda zincir içi veri analizi, yatırım fırsatlarını belirlemesine yardımcı olur.

Analitik Verilerle Nasıl Analiz Edilir?

Bir DEX üzerindeki işlem hacmi, belirli bir süre içinde piyasada gerçekleştirilen toplam işlem sayısını gösterir. Ağdaki faaliyet düzeyini ve varlıkların talep seviyelerini değerlendirmek için bu metriği kullanabilirsiniz.

DEX’teki aktif adresleri analiz etmek, kullanıcı yönetimi ve varlıkların benimsenmesi hakkında iç görüler sağlayabilir. Belirli bir süre içinde, dinamik aktif adreslerdeki bir artış, pazar kullanıcı tabanı açısından büyüme gösterir. Bir düşüş, düşük ilgi ve benimsemeyi gösterebilir.

Toplam Değer Kilidi

Toplam kilitli değer (TVL) metriği, merkezi olmayan borsada dApps ve akıllı sözleşmelerde kilitlenen varlıkların toplam değerini ölçmek için kullanılabilir. dApp’lerin kullanım ve benimsenmesi ve varlıkların benimsenmesini analiz etmek için kullanabilirsiniz. TVL’yi analiz etmek için dApp’lerde kilitlenen varlıkların günlük veya haftalık değerini ve DEX’teki işlem ve kullanıcı sayısını takip edebilirsiniz.

DEX 2024 Düşüncesi

Merkezi olmayan borsa ve token sınıfı (DEX-DeFi) yeni nesil finans sisteminin bir parçası. Daha güvenilir ve kullanıcıların herhangi bir kişiye ihtiyaçları yoktur. Bireyler kendi aralarında ticaret yapabilir. Bu sistemin 2024 yılında daha çok öne çıkacağı uzmanlar tarafından aktarılıyor.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.